Vitamina D - Colecalciferol

Vitamina D - Colecalciferol

Vitamina D este o vitamina liposolubila pe care organismul nostru o poate sintetiza sub influenta luminii solare. Cu toate acestea, tot mai multe studii au demonstrate ca numarul persoanelor care sufera de un deficit de vitamina D este in continua crestere.

Carenta de vitamina D poate avea urmari nefaste, deoarece vitamina D participa la reglarea nivelului de calciu din organism. Nu doar deficitul de vitamina D poate fi periculos pentru organismul nostru, ci si supradozarea.

 

Vitamina D regleaza nivelul de calciu din organism

Vitamina D reprezinta un termen colectiv care cuprinde mai multe legaturi, cum ar fi de exemplu vitamina D2, care se regaseste in plante si in ciuperci, dar si vitamina D3 care se regaseste numai in alimente de origine animala, ambele importante pentru organismul uman. Vitamina D este implicata in primul rand in reglarea nivelului de calciu si de fosfati din organism, ajutand la o mai buna asimilare a calciului din alimentatie si la fixarea acestuia in oase.

Vitamina D este implicata si in reglarea nivelului de calciu din sange. Odata ce nivelul de calciu scade, poate fi obtinut calcitriol dintr-o faza preliminara inactiva a vitaminei D. Calcitriolul asigura apoi preluarea calciului din oase si completarea lui in sange, unde este necesar.

Organismul asigura astfel livrarea de calciu pentru functii absolut vitale pentru metabolism, cum ar fi transferul de stimuli al celulelor nervoase sau functia musculaturii.

 

Vitamina D intareste sistemul imunitar

Pe langa reglarea nivelului de calciu, vitamina D joaca un rol important pentru fortificarea sistemului imunitar. Oamenii de stiinta sunt de parere ca vitamina D este insarcinata de anumite celulele ale sistemului imunitar- limfocitele T- sa determine rezistenta impotriva agentilor patogeni. Atunci cand organismul nu dispune de suficienta vitamina D, limfocitele T nu pot reactiona la agentii patogeni, iar acestia din urma se pot raspandi si inmulti in organism fara probleme.

 

Vitamina D previne problemele sistemului circulator si ale inimii

Vitamina D joaca un rol de aparare impotriva bolilor infectioase tipice precum racelile, gripa sau infectiile pulmonare, dar si a celor de natura canceroasa: studii recente au demonstrat ca asigurarea unei cantitati suficiente de vitamina D poate reduce cu pana la 50% probabilitatea imbolnavirii cu anumite tipuri de cancer cum ar fi cancerul mamar sau cel de colon, comparativ cu persoanele care se confrunta cu un deficit de vitamina D.

Vitamina D este benefica atat ca masura de prevenire dar si pentru evolutia pozitiva in cazul declansarii unei boli canceroase. Se pare ca vitamina D are un rol inhibitor impotriva dezvoltarii metastazelor si a dezvoltarii de tumori. Aceasta teza a fost sustinuta in legatura cu cancerul de colon, de prostata, cancerul pulmonar si cancerul de piele, iar studiile recente sustin ca sansele de supravietuire cresc simtitor in cazul asigurarii unui nivel ridicat de vitamina D in organism.

De asemenea, se pare ca si riscul dezvoltarii de boli circulatorii si cardiace este semnificativ mai mic in cazul asigurarii unui nivel suficient de vitamina D in sange. Astfel, un studiu a demonstrat ca in cazul persoanelor cu varsta de peste 50 de ani care sufera de carenta de vitamina D, riscul bolilor cardiace si circulatorii este semnificativ mai mare. O teza asemanatoare se aplica si in cazul riscului imbolnavirii de diabet sau scleroza multipla.

 

Vitamina D in alimente

Vitamina D se regaseste in alimente, in special in untura de peste si in pestele gras in general: hering, sardine, somon. Persoanele care nu consuma peste, pot apela la produsele lactate, oua si la anumite soiuri de ciuperci (Shiitake, de exemplu) bogate in vitamina D.

In plus, pe langa alimentele mentionate, vitamina D poate fi consumata si prin suplimentele alimentare.

Oamenii de stiinta sunt de pareri diferite in ceea ce priveste cantitatea de vitamina D pe care ar trebui sa o consumam. In prezent, doza zilnica de vitamina D recomandata copiilor si adultilor este de cinci micrograme. Sugarii si persoanele cu varsta de peste 65 de ani pot consuma o cantitate zilnica de zece micrograme. Cantitatea de cinci micrograme de vitamine D se regaseste, de exemplu, in urmatoarele alimente:

  • 4 oua
  • 20 Grame hering
  • 150 Grame ciuperic
  • 150 Grame Avocado
  • 250 Grame ficat de vita
  • 500 Grame branza

In general, trebuie retinut ca asimilarea de vitamina D din hrana trebuie sa ocupe un loc secund, deoarece organismul nostru dispune de capacitatea de a produce vitamina D. In cazul unui deficit de vitamina D, puteti apela cu siguranta la suplimentele nutritive.

 

Nivelul de vitamina D din sange

Asa cum am amintit deja, vitamina D poate fi asimilata din hrana dar poate fi si sintetizata direct de organism. Sub influenta razelor solare (UV-B) colesterolul este transportat intr-o faza premergatoare vitaminei D. Acest proces este mai avantajos comparativ cu asimilarea vitaminei D din hrana: pana la 90 de procente din cantitatea de vitamina D din organism este sintetizata astfel, fapt care o scoate din randul vitaminelor clasice, deoarece conform definitiei, vitaminele sunt substante pe care organismul nu le poate produce singur.

Nivelul normal de vitamina D din sange este de minim 20-30 nanograme /mililitru sange. Parerile expertilor cu privire la nivelul ideal de vitamina D din sange nu sunt unitare. Anumite studii sustin ca valoarea ideala ar fi de 32 nanograme /ml sange, si ca o astfel de valoare ar putea preveni dezvoltarea de afectiuni canceroase. Aceasta valoare poate fi obtinuta prin petrecerea regulata a timpului in aer liber si prin administrarea de preparate cu vitamine. Cantitatea de vitamina D pe care organismul uman o produce depinde de mai multi factori, dintre care amintim:

  • Pigmentarea pielii
  • Varsta
  • Intensitatea luminii solare
In cazul bebelusilor, a copiilor, a femeilor gravide si a celor aflate in perioada de alaptare, necesarul de vitamina D este mai ridicat. De aceea, este importanta acordarea unei atentii deosebite pentru a evita scaderile prea accentuate de vitamina D in perioadele respective.