Află capacitatea pulmonară

Respiră cât te țin plămânii

Respirația dificilă poate ascunde boli grave ale plămânilor. Testează-ți periodic funcția pulmonară!

 

AI DIFICULTĂŢI CÂND RESPIRI? GÂFÂI SAU SIMŢI CĂ RÂMÂI FĂRĂ AER CÂND URCI SCĂRILE SAU CÂND FACI UN EFORT?

Testează-ţi riscul de BPOC! Fă un test simplu de respiraţie in farmaciile Alphega: spirometria.

Spirometria este o metodă simplă, ieftină şi accesibilă de testare a sănătăţii pulmonare, care permite determinarea permeabilităţii căilor aeriene. Spirometria măsoară mai mulţi parametri, dintre care cei mai importanţi sunt: cantitatea de aer care circulă prin plămâni şi volumul de aer expirat într-o secundă. Atunci când căile tale respiratorii sunt blocate, inflamate sau obstruate, cantitatea de aer pe care poţi să o scoţi din plămâni este redusă, comparativ cu parametrii unei persoane care are plămânii sănătoşi.

BRONHOPNEUMOPATIA OBSTRUCTIVĂ CRONICĂ (BPOC)

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală ce afectează atât bronhiile (bronşită cronică), cât şi plămânii (emfizem pulmonar). Această afecţiune se caracterizează prin scăderea progresivă a capacităţii respiratorii cauzată de obstrucţia ireversibilă a căilor aeriene. Obstrucţia se asociază cu inflamaţia cronică a căilor respiratorii (bronşita) şi pierderea elasticităţii ţesutului pulmonar (emfizem). Exacerbările BPOC sunt episoade de intensificare semnificativă a simptomelor (dispnee, tuse şi/sau secreţie de spută) şi de deteriorare a stării de sănătate. Exacerbările sunt declanşate de infecţii ale tractului respirator (răceală, pneumonie) sau de expunerea la aer poluat. În BPOC, plămânii îşi pierd elasticitatea, devin rigizi şi nu mai funcţionează bine. Apare blocarea fluxului de aer şi respiraţia devine dificilă.

IȚI RECOMANDĂM URMĂTOARELE ARTICOLE

Long colds – virozele persistente
Long colds – virozele persistente
Infecţiile respiratorii, fie că este vorba despre viroză sau gripă, ce afectează, în principal, căile respiratorii superioare, durează 7 zile, în medie. Multe persoane experimentează simptome virale şi după acest interval, ele putând perturba modul de viaţă şi activităţile curente chiar şi până la 4 săptămâni post-infectare.
Răcelile la copii – greșeli frecvente
Răcelile la copii – greșeli frecvente
Sezonul rece aduce în fiecare an valuri de viroze respiratorii și în rândul copiilor. Din grijă excesivă sau din graba de a vindeca și readuce cât mai repede copilul în colectivitate, apar o mulțime de greșeli în tratarea răcelilor, de la automedicație până la prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli în tratamentul răcelilor la copii, ce trebuie făcut și ce trebuie evitat.
Vaccinarea antigripală – recomandări şi atenţionări
Vaccinarea antigripală – recomandări şi atenţionări
Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet, afecţiuni respiratorii sau alte boli cronice asociate, precum şi vârstnicii prezintă un risc crescut de complicaţii, în cazul contractării gripei. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă măsură de protecție împotriva gripei.
Primele semne de răceală? Ce trebuie să faceți
Primele semne de răceală? Ce trebuie să faceți
Răceala ne vizitează de câteva ori pe an. Deja ştim să identificăm primele semne pe care corpul le transmite atunci când contractăm diferite virusuri responsabile pentru răceala comună sau viroză. Nu există un medicament care poate trata răceala, aşadar putem apela la câteva strategii naturale, care contribuie la ameliorarea simptomelor şi chiar la vindecare mai rapidă.