Ambroxol – substanta activa expectoranta

Ambroxol – substanta activa expectoranta

La fel ca si acetilcisteina si bromhexina si substanta activa ambroxol se numara printre mucoliticele care ajuta la eliminarea sputei din bronhii. Datorita actiunii sale, ambroxolul este folosit in primul rand in tratamentul tusei productive. Acest expectorant este bine tolerat si este rareori insotit de efecte secundate. Pentru a evita complicatiile, ambroxolul nu trebuie administrat concomitent cu alte antitusive – cu exceptia cazurilor in care tratamentul se desfasoara sub supraveghere medicala.

Ambroxol impotriva racelilor

Ambroxolul este folosit in timpul racelilor care afecteaza caile respiratorii si sunt insotite de tuse productiva, dar este administrat cu succes si in cazul altor afectiuni ale cailor respiratorii cum ar fi mucoviscidoza sau COPD. Dat fiind faptul ca ambroxolul are un efect de anesteziere locala, este prescris si impotriva durerilor in gat si este disponibil sub forma de tablete de supt.

Atunci cand virusii sau bacteriile patrund in organism, nasul si bronhiile produc mai multa sputa. Uneori sputa nu poate fi eliminata cu usurinta. Ambroxol ajuta de desprinderea sputei din bronhii si expectorarea ei, calmand astfel tusea.

Pentru ca ambroxolul sa aiba efectul scontat, este foarte important sa va hidratati suficient in timpul tratamentului. Doar asa secretiile se vor putea fluidiza si vor putea fi expectorate. Alternativ, puteti fluidiza sputa prin infuzii cu vapori de apa.

Efectele secundare ale ambroxolului

Ambroxol este in general bine tolerat astfel ca efectele secundare sunt relativ rare in timpul administrarii. In cazuri izolate se pot inregistra reactii alergice. In astfel de situatii se recomanda consultarea medicului sau a farmacistului.

La fel de rare sunt si cazurile de iritare la nivelul tractului gastro-intestinal, durerile de stomac, starile de greata, varsaturile si diareea. Printre efectele secundare se numara si uscarea gurii, febra cu frisoane, reactiile la nivelul pielii (roseata, mancarime).

Dozarea corecta a ambroxolului

Ambroxolul este disponibil in mai multe forme de administrare: sirop, picaturi sau tablete. Dozarea corecta a acestui expectorat depinde de forma de administrare si de cantitatea de substanta activa care se regaseste in medicament.

Pentru siropul de tuse cu 30miligrame ambroxol / 5 mililitri sirop de tuse, se recomanda urmatoarea dozare: adulti si copii de peste 12 ani: de 3 ori pe zi /5 mililitri. Dupa 2-3 zile, doza va scadea la 2 portii pe zi /5 mililitri. Pentru copiii mai mici se va respecta urmatoarea dozare:

  • Copiii intre 6 si 12 ani: intre 2 si 3 portii /zi/2,5 mililitri –sirop
  • Copiii intre 2-5 ani: de trei ori /zi / 1,25 mililitri sirop
  • Copiii sub 2 an: doua portii /zi / 1,25 mililitri sirop

Consultati intotdeauna medicul sau farmacistul inainte de a stabili doza exacta si cititi prospectul medicamentului.

Contraindicatii

Evitati administrarea de medicamente cu ambroxol in cazul in care suferiti de a sensibilitate sporita la substanta activa. Administrarea de ambroxol este contraindicata si in cazul in care suferiti de o afectiune renala sau hepatica. In astfel de cazuri, substanta poate fi administrata numai in cazuri izolate si sub supraveghere medicala. In cazul intolerantei la histamina, ambroxolul nu poate fi administrat in cure lungi. In cazul afectiunilor cu acumulare mare de secretii in bronhii, administrarea se va face numai sub supraveghere medicala.

In special in primul trimetru de sarcina si in timpul alaptarii, ambroxolul poate fi administrat numai daca medicul considera ca este absolut necesar. Consultati intotdeauna medicul curant inainte de a incepe un tratament cu ambroxol. Administrarea ambroxolului la copiii mai mici de 2 ani necesita un consult medical. In general, copiilor mai mici de sase ani le este administrat sirop sau picaturi, deoarece acestea permit o dozarea cu cantitati reduse.

Efecte adverse: atentie la antitusive

Este important ca in timpul tratamentului cu ambroxal sa nu folositi medicamente antitusive, cum ar fi codeina, deoarece aceste impiedica eliminarea sputei din bronhii. Asadar, evitati antitusivele pe care le folositi in mod normal in cazul tusei seci, atata timp cat medicul nu va recomanda altceva. In cazul tratamentului concomitent cu antibiotice precum amoxicilina sau cefuroxima, trebuie sa retineti ca acestea vor fi mai bine asimilate in tesutul plamanilor. Acest efect este folosit in unele preparate combinate, care pe langa antibiotic contin si un mucolitic.