Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Plante din flora sălbatică

15 Jul. 2015
Plante din flora sălbatică

Primăvara, câmpiile și pădurile se acoperă de vegetație luxuriantă, oferind nenumărate plante sălbatice sănătoase care pot fi consumate: păpădie, coada șoricelului, urzica, toate asigurând gusturi dintre cele mai variate.

Plantele din flora sălbatică oferă avantaje nenumărate 

În comparație cu plantele de cultură, plantele cele culese din flora sălbatică nu sunt afectate de îngrășăminte și pesticide. În plus, acestea conțin numeroase vitamine și minerale, având un gust aromat și picant în comparație cu plantele de cultură. Uleiurile esențiale din conținut, și aromele au un efect benefic asupra metabolismului: flora sălbatică stimulează digestia, are un efect detoxifiant în sânge și unul diuretic.

Calitatea plantelor din flora sălbatică 

Calitatea plantelor din flora sălbatică depinde de locul din care sunt recoltate, de aceea se recomandă să evitați zonele intens circulate, cele în care sunt plimbați câinii sau parcurile din orașe. O condiție esențială pentru recoltarea de plante din flora sălbatică este cunoașterea acestora pentru a nu vă pune sănătatea în pericol în cazul confuziei cu plante otrăvitoare. Mulți cunoscători de plante oferă ture organizate pentru culegerea plantelor. Nu uitați că și flora sălbatică este expusă condițiilor de mediu, de aceea se recomandă să spălați foarte bine plantele înainte de a le consuma. Le puteți prepara prin fierbere sau le puteți consuma crude. Frunzele sunt perfecte pentru salate sau garnituri. De asemenea, florile multor plante pot fi folosite pentru ornarea salatelor și supelor.

Calendarul de culegere de plante din flora sălbatică

Planta

Efect

Partea folosită și perioada de culegere

Utilizare

Păpădie

Tratarea tulburărilor digestive, a lipsei poftei de mâncare, stimularea fluxului biliar

Frunze: Martie- Aprilie 
Flori: Aprilie - Octombrie

Salate, ceaiuri

Bănuței (părăluțe)

Benefic împotriva afecțiunilor intestinului gros și a căilor respiratorii

Frunze, flori: tot anul

Salate

Leurda

În medicina populară este folosită pentru tratarea arteriosclerozei, a hipertensiunii și a afecțiunilor intestinale

Frunze: Martie- Aprilie, bulb: Mai-Februarie

Pastă de leurdă, salate, supe, tinctură

Vinarița

Folosit în medicina populară împotriva situațiilor de nervozitate, afecțiuni ale stomacului, intestinului, ficatului și bilei

Plante tinere: Martie-Mai

Ceaiuri

Năsturel

În cazul afecțiunilor hepatice și biliare, a tulburărilor digestive, a lipsei poftei de mâncare

Frunze, plante tinere: tot anul

Salate crude, pe tartine, dressing

Lintiță

Compoziția de aminoacizi este asemănătoare celei din boabele de soia. Bogate în minerale elementare

Întreaga plantă de-a lungul întregului an

Salate, pastă de lintiță

Urzica

Împotriva durerilor reumatice, a gutei, a afecțiunilor hepatice și biliare

Frunze: Februarie- Noiembrie, semințe: Iulie-Septembrie

Mâncare de urzică, supe, suc proaspăt presat, ceaiuri

Coada șoricelului

Stimulează metabolismul, tratarea afecțiunilor stomacale, intestinale și biliare

Frunze: Martie- Mai, flori: Iunie-Octombrie

Salate, condiment, ceaiuri

Lamium

Acțiune pozitivă asupra organelor aparatului urinar, a pielii și a stomacului; împotriva durerilor menstruale

Martie–Mai

Salate, supe

 

Comunități