Combaterea dependentei de sprayuri nazale

Combaterea dependentei de sprayuri nazale

Depasirea dependentei de sprayuri nazale este dificila pentru multe persoane afectate, deoarece pentru a trece cu bine peste situatia respectiva, pacientii trebuie sa suporte cateva zile nasul congestionat. Exista cateva modalitati prin care depasirea dependentei poate fi simplificata si de asemenea, riscul recidivei devine si el mai mic:

  • Dezvatarea unei singure nari: incercati mai intai sa renuntati la folosirea sprayului nazal intr-o singura nara. Dupa cateva zile, veti observa ca puteti respira fara folosirea sprayului, moment in care puteti renunta la folosirea sprayului si in cealalta nara.
  • Spray cu cortizon: In cazul congestiei nazale severe, solicitati medicului prescrierea unui spray cu cortizon. Acesta va avea efect anti-inflamator si va reduce congestionarea mucoasei nazale iritate.
  • Reducerea dozei: Alegeti un produs pentru copii sau bebelusi, fara a creste numarul de folosiri de-a lungul unei zile. Substanta activa din continut este mai mica si va va ajuta astfel sa scapati de deprindere. Ulterior puteti inlocui sprayul pentru copii cu o solutie cu sare de bucatarie, ajungand ca in final sprayul cu apa marina sa fie suficient.
  •  
  • Umidificarea nasului: Sprayurile cu apa marina, cremele nazale care contin substanta activa dexpantenol mentin umiditatea nasului si ajuta la regenerarea mucoasei nazale.
  • Tablete cu pseudoefedrina: In anumite conditii, folosirea tabletelor de pseudoefedrina ar putea fi de folos in tratarea dependentei de spray nazal. Pseudoefedrina are un efect decongestionant, fara insa a actiona direct asupra mucoasei nazale, asadar fara a provoca uscarea acesteia. La pacientii dependente de srayuri nazale sau care sufera d ealte afectiuni nu se recomanda administrarea acestor medicamente fara un consult medical prealabil, desi s epot elibera in farmacii fara prescriptie medicala.

De asemenea, este importanta stabilirea cauzei dependentei de spray nazal si tratarea acesteia. In numeroase cazuri, pacientii aveau de-a face cu alergii necunoscute, cauze ale congestionarii nazale cronice.

Evitarea dezvoltarii dependentei

Evitarea sprayurilor nazale sub orice forma, de frica dezvoltarii unei dependente, nu este rezonabila, deoarece in cazul unei raceli, organismul are nevoie de somn suficient pentru a se reface. De aceea, in cazul guturaiului acut, puteti apela la sprayul nazal pentru decongestionarea imediata a nasului.

Cu toate acestea, retineti urmatoarele aspecte atunci cand decideti sa folositi un spray nazal:

 • Nu folositi sprayul nazal pentru o perioada mai lunga de sapte zile, maxim de 2-3 ori pe zi. Atunci cand simptomele racelii nu se amelioreaza dupa o saptamana, se recomanda un consult medical.
 • Sprayurile nazale pentru copii contin doze mai mici de substante active. Folositi cea mai mica doza posibila.
 • Spalarile nazale cu apa marina pot ajuta decongestionarea nasului, fara a usca mucoasa.
 • Sprayurile nazale cu apa marina pot fi folosite fara probleme, de mai multe ori pe zi, pe termen lung. Acestea umezesc mucoasa si previn uscarea acesteia.
 • In pozitia culcat sau sezut, mucoasa nazala este mai predispusa congestionarii. Uneori ajuta simpla ridicare in picioare pentru a elibera respiratia.
 • Aerul uscat din incaperi poate fi una din cauzele congestionarii mucoasei. O plimbare in aer liber poate avea efecte benefice asupra respiratiei.