Actiunea paracetamolului

Actiunea paracetamolului

Multor parinti le este cunoscut paracetamolul: sub forma de supozitoare sau sirop, acesta ajuta impotriva febrei si a durerilor. Insa nu doar copiii profita de acest medicament bine tolerat. La sfarsitul secolului al 18-lea, chimistii, in special cel englezi si germani au efectuat studii, incercand sa gaseasca o alternativa la preparatul analgezic natural folosit pana atunci, coaja de salcie. Substantele acetanilida si fenacetina au fost obtinute in 1886 si s-au dovedit a avea efect analgezic si antipiretic.

Paracetamolul a fost sintetizat initial in anul 1893, insa abia mai tarziu in 1948, Brodie si Axelrod au descoperit ca acest praf alb, inodor si cu gust amar, derivat al celor doua substante mentionate mai sus, este responsabil pentru actiunea acestora. In anul 1956, paracetamolul a fost introdus pe piata ca medicament analgezic.

Actiunea paracetamolului

 

Alaturi de acidul acetilsalicilic si ibuprofen, paracetamolul este unul dintre cele mai des intrebuintate analgezice la nivel mondial, fiind administrat impotriva durerilor cu intensitate mica spre medie, acesta apartine grupului de inhibitor de ciclooxigenaza (analgezice neopioide). Dat fiind faptul ca paracetamolul are si efect antipiretic (de scadere a febrei) si este usor asimilat, este folosit cu precadere pentru tratarea copiilor. Spre deosebire de celelalte doua substante active, paracetamolul este insa mai putin eficient in calmarea durerilor provocate de inflamatii, cum ar fi afectiunile reumatice.

Denumirea chimica a paracetamolului este para-acetil-amino-fenol (prescurtat: APAP) sau 4'-hidroxi-acetanilida. Desi paracetamolul este administrat de cateva decenii, ca si in cazul altor medicamente analgezice, mecanismul exact de functionare al acestuia era necunoscut. Nici in prezent nu se cunosc toate detaliile. Se stie ca paracetamolul inhiba ciclooxigenaza Cox-2– o substanta produsa de corp care este activata atunci cand celulele sunt afectate, si care sprijina productia prostaglandinelor, care sprijina infectiile si accentueaza durerile.

Actiunea inhibitoare a paracetamolului este relativ redusa, fiind nevoie si de alte mecanisme pentru a-l face eficient. Pana in prezent, aceste mecanisme nu au fost descifrate. Paracetamolul este oferit frecvent in preparate combinate cu cofeina, care are rolul de a accentua efectul analgezic al paracetamolului.

Dozajul paracetamolului

 

Paracetamol este prezent pe piata in diferite forme de administrare. In tratamentul copiilor, cele mai frecvente sunt supozitoarele sau siropurile, iar in randul adultilor, tabletele si capsulele. Paracetamolul poate fi administrat o singura data, la nevoie, sau de 3-4 ori pe zi. Intre fiecare administrare trebuie respectat un interval de 6-8 ore.

In dozarea paracetamolului este important ca doza sa nu fie depasita, deoarece in cazul unei supradoze, efectele asupra ficatului ar putea fi fatale.

  • Adultii nu trebuie sa consume mai mult de 8 tablete  de cate 500 mg asadar in total 4 g /zi.
  • Pentru copii, in functie de varsta, doza de paracetamol trebuie sa fie mai mica. Se recomanda doze individuale de 10–15 mg /kg din greutatea corporala cu o limita zilnica maxima de 50 mg/ kg.

Paracetamol: efecte secundare

In limitele dozelor recomandate, efectele secundare ale paracetamolului sunt putine, fiind un medicament fine tolerat. In situatii rare pana la foarte rare, este posibila afectarea formarii sangelui, aparitia unor reactii alergice, a durerilor abdominale, a senzatiei de greata, cresterea valorilor hepatice sau spasme ale cailor respiratorii si ingreunarea respiratiei.

Efectele pot fi critice pentru ficat in cazul combinarii paracetamolului cu substante potential daunatoare la nivel hepatic (ex: medicamente impotriva convulsiilor) sau consumul de alcool in exces.

Paracetamol: interactiuni

Paracetamolul poate influenta excretia altor medicamente metabolizate prin ficat, cum ar fi antibioticul cloramfenicol. De asemenea, retineti ca instalarea efectului medicamentelor poate afecta tranzitul intestinal, acesta devenind mai rapid sau mai lent.

In cazul efectuarii analizelor de sange, informati medicul in legatura cu administrarea de paracetamol, deoarece anumite valori de laborator (cum ar fi glicemia, acidul uric) ar putea fi influentate. In perioada de sarcina si alaptare, paracetamolul poate fi consumat numai pe perioade scurte de timp si numai dupa consultarea medicului.

Ca sa ai grija corect de tine si de familia ta, specialistii alphega iti pun la dispozitie sfaturi utile pentru o ingrijire de nota 10 a fiecarui membru al familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi cum actioneaza si care sunt utilizarile paracetamolului.

Spune-ne intr-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei alphega!