Testul de ovulatie

Testul de ovulatie


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


Numerosi parteneri isi doresc un copil, insa sarcina este posibila numai in zilele de fertilitate ale partenerei. Pentru a stabili cu mai multa exactitate care este cel mai bun moment al conceperii, cuplurile trebuie sa acorde mai multa atentie corpului femeii.

In prezent exista numeroase metode ajutatoare, cum ar fi testul de ovulatie, care permite stabilirea cu mai multa precizie a intervalului de zile fertile ale femeii, simplificand astfel si aducerea la indeplinire a dorintei de a acea copii.


Cum functioneaza un test de ovulatie?

Utilizarea testului de ovulatie este foarte asemanatoare testului de sarcina. Cu toate acestea, in cazul unui test de ovulatie trebuie stabilita mai intai durata medie a unui ciclu, pentru a determina momentul de inceput al testului. Calculul lungimii unui ciclu arata dupa cum urmeaza: de la sfarsitul unui ciclu (de exemplu 28 zile) se scad 17 zile (rezultat: unsprezece). Se va incepe testul in ziua a unsprezece.

Fasia de test trebuie sa intre in contact cu urina femeii pana la segmentul marcat. In functie de testul folosit, acesta trebuie sa dureze pana la 10 secunde.

Testul clasic de ovulatie

Testul clasic de ovulatie este prevazut cu o dunga de control si una de test. Dunga de control devine vizibila de indata ce testul intra in contact cu urina. Dunga de control se coloreaza in functie de concentratia hormonului luteinizant (HL) intre 5 si 10 minute.

Daca dunga de testare este la fel de puternic colorata ca dunga de control, concentratia de hormoni este foarte puternica, ceea ce inseamna ca ovulatia femeii se va produce in urmatoarele doua zile. Daca in schimb, colorarea este foarte slaba sau deloc, ovulatia nu se va produce in zilele imediat urmatoare si sunt necesare alte teste pentru stabilirea cu exactitate a perioadei de ovulatie.

Testul digital de ovulatie

Testul digital de ovulatie functioneaza exact ca cel clasic, insa rezultatul nu este afisat sub forma de linii, ci digital. De regula, rezultatul este indicat prin simboluri de tip smiley.

Se recomanda efectuarea zilnica a testului, la aceleasi ore, pana cand se observa o crestere a concentratiei de hormoni in urina. Daca testul de ovulatie este pozitiv, nu este necesara desfasurarea altor teste, deoarece momentul propice pentru concepere a fost stabilit deja.

Daca testul de ovulatie este permanent negativ, se recomanda consultarea medicului ginecolog pentru stabilirea cauzelor.

Monitorul fertilitatii

Testele HL sunt cele mai la indemana teste de ovulatie pentru stabilirea cu precizie a momentului ovulatiei. Pe langa acestea exista si un monitor de fertilitate, care pe langa cele doua zile de maxima fertilitate, afiseaza si zilele cu fertilitate mai scazuta, in care insa este posibila conceperea. Si aceste mici unitati se bazeaza pe fasiile de testare LH si urina.

Alternativa testului de ovulatie: Calendarul menstruatiei

O alta masura ajutatoare pentru stabilirea ovulatiei este calendarul menstrual, numit si calendarul ovulatiei. Pentru acesta, sunt inregistrate intr-un calendar zilele de menstruatie timp de sase luni.

Zilele de fertilitate pot fi determinate prin calcul, stabilind cel mai scurt ciclu (spre exemplu 28 de zile) din care se scad 21 de zile (rezultat 7). Prima zi posibil fertila ar fi asadar a saptea zi a ciclului lunar. Un ciclu lunar se incheie in prima zi de menstruatie si in aceeasi zi incepe si noul ciclu.

Pentru a stabili ultima zi posibila din cele fertile, se vor scadea 8 zile din cel mai lung ciclu (de exemplu 31 de zile), rezultatul fiind 23. Ultima zi fertila ar fi astfel a 23-a zi a ciclului lunar. In acest exemplu, zilele fertile se incadreaza intre a 7-a zi si a 23-a zi a ciclului lunar.

Metoda temperaturii

O alta metoda pentru calcularea ovulatiei consta in metoda temperaturii. In fiecare dimineata se masoara temperatura la trezire (temperatura bazala) si se noteaza intr-un calendar. La finalul unui ciclu se compara temperaturile.

De indata ce se observa o crestere a temperaturii cu 0,3 pana la 0,4°C care se mentine ridicata pana la inceperea menstruatiei, se poate afirma ca a avut loc ovulatia. Aceasta metoda este potrivita pentru femeile cu un ciclu menstrual regulat, insa evaluarea necesita experienta.

Calcularea ovulatiei cu ajutorul metodei temperaturii permite mai degraba stabilirea zilelor de nefertilitate, deoarece sarcina este mai putin probabila sa se produsa dupa cresterea temperaturii- care la randul ei se inregistreaza dupa incheierea ovulatiei.

In prezent exista si computere speciale cu termometre foarte sensibile, care calculeaza temperatura cu maxima precizie, inregistreaza cele mai mici diferente si le evalueaza. Dupa cateva luni, computerul poate determina o tendinta si poate prevedea zilele cele mai fertile.