Raceala sau gripa?

Raceala sau gripa?

An de an ne confruntam cu aceleasi probleme in sezonul rece: coriza, tuse, febra. Vorbim despre raceala, gripa sau infectie gripala insa ce se ascunde in spatele acestor denumiri? Ne-am propus sa clarificam lucrurile pentru ca dvs. sa nu mai aveti probleme intre a diferentia intre o raceala si o gripa.

Raceala comuna

Raceala comuna numita si rinosinuzita sau guturai– este descrisa in general  o afectiune virala care se manifesta prin coriza, tuse si disconfort general. Exista aproximativ 200 de virusi diferiti care pot provoca raceala, fapt pentru care putem sa racim de mai multe ori consecutiv.

Agentii patogeni sunt atat de diversi (rinovirusi, adenovirusi si coronavirusi, incat nu este posibila o vaccinare, iar din fericire, boala nu ne pune viata in pericol. De cele mai multe ori racelile apar in sezonul rece, insa exista si raceli de vara. Gripa reala insa este complet diferita. si apare in sezonul rece.

Cum se instaleaza gripa?

Gripa este provocata de virusul influenza. Exista 3 grupe de virusi influenza, al caror material genetic este in continua schimbare, fapt pentru care li se recomanda persoanelor expuse, sa se vaccineze anual impotriva gripei. Aspectul problematic al gripei este progresul bolii cu simptome specifice racelii, insa mult mai puternice, infectia putand sa afecteze plamanii (aprindere de plamani), inima si creierul.

In ultimii ani s-au dezvoltat tot mai multe boli infectioase cu simptome gripale, care au pus in alerta populatia la nivel mondial – SARS si gripa aviara sunt doar doua exemple ale infectiilor virale, care pot reprezenta un pericol inclusiv pentru oameni.

Cum se manifesta raceala si gripa?

Gripa si raceala se manifesta la inceput prin simptome asemanatoare: Dureri in gat, coriza, tuse, febra. Deseori apar si episoadele de frisoane, transpiratii reci si febra. Durerile de cap si de membre se adauga durerilor de gat, starii generale de rau si scaderii apetitului. . In cazul gripei propriu-zise, simptomele si starea de disconfort sunt spontane si foarte puternice, incat persoana suferinda poate numi exact momentul in care s-a declansat gripa.

Bolile care se declanseaza cu guturai sau lacrimarea excesiva a ochilor sunt multiple, spre exemplu alergiile la polen sau praf. Prin guturai, tuse, raguseala isi face simtita prezenta si o alta grupa de boli – cele ale copilariei: pojar, oreion, rubeola  etc. Dupa cateva zile insa apar si iritatiile pe piele, simplificand astfel diagnosticarea. In cazul imbolnavirilor repetate sau de lunga durata in randul copiilor, o cauza posibila ar putea fi si un defect imunologic ereditar, insa pana la 6 raceli pe an in timpul copilariri nu constituie un motiv de ingrijorare.

Nas infundat, simptom tipic pentru raceala 

Nasul infundat are o frecventa de 80% in cazurile de raceala. De indata ce raceala se extinde la zona superioara a nasului, vorbim deja de sinuzita. O infectie usoara a tesutului conjunctiv sau o extindere a agentilor patogeni in timpan (prin trompa lui Eustache) conduce la o infectie a timpanului in primele zile de boala. Atunci cand virusii se extind spre plamani, tusea indica o afectare a bronhiilor (bronsita acuta) care se poate transforma in pneumonie in cazul in care nu se intervine cu tratament.

Inclusiv in randul copiilor, cel mai banal guturai poate conduce la o deteriorare a starii generale. Bebelusii respira aproape exclusiv pe nas – si refuza sa consume lichide atunci cand au nasul infundat, deoarece schimbul intre respiratie si inghitire este prea dificil. La cei mici, inflamarea mucoaselor conduce de cele mai multe ori la infectia timpanului.

Nasul este aproape intotdeauna afectat la raceala, la fel si sinusurile paranazale, ochii si urechile, din fericire bronhiile mai rar. In timp ce in cazul unei raceli comune, extinderea la organele din vecinatate, sinusuri paranazale, ochi sau bronhii, poate fi privita ca o complicatie, in cazul gripelor influenza, pot fi afectati plamanii, inima sau creierul. Extinderea virusurilor poate provoca pneumonii, pericardita sau inflamarea tesutului creierului.

Dat fiind faptul ca boala slabeste sistemul imunitar si mucoasele sunt sensibile, bacteriilor le este mai usor sa se dezvolte (ex: pneumococi) putand sa provoace asa-numitele suprainfectii (infectie secundara). Pneumonia virala se suprapune cu cea bacteriana.

Diagnostic

  • Anamneza (stabilirea parcursului bolii): Durata si gravitatea pot determina daca avem de-a face cu o raceala sau o gripa.
  • Controlul (urmarirea), palparea (tastarea), percutie (lovire usoara si repetata) si ascultarea: Un nas infundat este usor de recunoscut datorita mucoasei rosii, inflamate, iar daca lovirea usoara a fruntii sau a oaselor pometilor provoaca durere, de cele mai multe ori indica o infectie a sinusurilor. In cazul infectiei timpanului, cu ajutorul otoscopului se va putea observa timpanul inrosit si chiar lichid in spatele acestuia. Cavitatea bucala si faringele sunt de cele mai multe ori rosii, iar amigdalele sunt inflamate sau in cazul infectiei bacteriene secundare, prezinta chiar puncte albe pe suprafata. In cazul tusei, prin ascultarea cu stetoscopul, se poate auzi zgomotul produs de bronhii. In cazul pneumoniei, sunetul respiratiei este modificat in perimetrul afectat.
  • Ultrasunete, radiografii, tomografie computerizata (CT) si tomografie cu rezonanta magnetica (MRT): De cele mai multe ori, procedurile de diagnosticare imagistica nu sunt necesare in cazul racelii. O infectie acuta a sinusurilor poate fi identificata cu ajutorul ultrasunetelor sau a unei radiografii. Pentru a exclude posibilitatea unei pneumonii, se va apela in majoritatea cazurilor la metoda radiografiei. Procedurile CT si RMN sunt folosite in cazul unui progres dramatic al gripei influenza pentru a exclude afectarea inimii sau a creierului.
  • Examinari extinse in cazul complicatiilor: Atunci cand exista suspiciuni privind o infectie secundara bacteriana, se poate realiza un exsudat faringian, se pot preleva probe ale mucoasei sau chiar teste de sange pentru a stabili cu exactitate tipul agentilor patogeni. In cazul unei pneumonii, radiografiile indica evolutia bolii : infectia cedeaza odata cu inceperea tratamentului sau s-a format un abces? In cazul pericarditei, ritmul cardiac se schimba, fapt ce poate fi controlat printr-o electrocardiograma (EKG).

Importanta unui sistem imunitar bine functional 

Sistemul imunitar functional este conditia de baza pentru a reusi sa depasim sanatosi sezonul rece. O alimentatie bogata in vitamine, cu fructe si legume din plin, miscare multa in aer liber, sedinte de sauna sau aplicarea cu regularitate a metodelor Kneipp sunt doar cateva modalitati de intarire a sistemului imunitar. Un sistem imunitar slabit va permite infectiilor sa se manifeste consecutiv, cu simptome din ce in ce mai accentuate.

Pe langa alimentatie si miscarea recomandata, mai sunt o serie de recomandari pe care le puteti urma in sezonul racelilor: evitati strangerea mainilor altor persoane, evitati aglomeratiile si practicati inhalatiile. Impotriva gripei exista un singur remediu : vaccinarea anuala. In principal persoanele mai in varsta, cu suferinte cronice sunt considerate persoane cu risc crescut de infectii, acestea ar trebui sa acorde o atentie deosebita vaccinarilor impotriva gripei si a pneumococilor.

Dat fiind faptul ca materialul genetic al virusurilor influenza este in continua schimbare, protectia asigurata de vaccin trebuie repetata anual.

Remedii traditionale si retete impotriva racelilor 

In fiecare familie sunt transmise din generatie in generatie retetele si remediile impotriva racelilor si a gripei - fie ca vorbim de ceaiul de ceapa al matusii sau de supa de gaina pe care o mancam in copilarie. Multe din aceste retete sunt atat de eficiente incat nici nu mai avem nevoie de altceva pentru a vindeca o raceala. Nu uitati de inhalatii deoarece acestea vor ajuta mucoasa inflamata a nasului sa se curete.

In cazul durerilor de cap si de membre, ajuta de cele mai multe ori un analgezic sau un produs farmaceutic impotriva racelii, eliberat fara reteta – fie ca este vorba de acid acetilsalicilic, paracetamol sau o alta substanta activa. Retineti: din cauza efectelor secundare, nu tratati niciodata raceala copiilor cu acid acetilsalicilic (aspirina)! Dat fiind faptul ca atat gripa cat si infectiile virale sunt provocate de virusi, antibioticele nu vor ajuta. Acestea vor fi incluse in tratament numai in cazul instalarii unei infectii secundare bacteriene. In cazul in care simptomele se mentin pentru o perioada indelungata, consultati un medic pentru a evita orice complicatii severe!

Produse
Articole similare
Tot ceea ce trebuie să știi despre gripă
Ce este gripa?Gripa este o afecțiune acută a căilor respiratorii, manifestată prin tuse și dure...
Citeste
De ce raceala nu e totuna cu gripa
În fiecare sezon rece ne întâlnim la tot pasul cu guturaiul, tusea și răgușeala. Se vorbește de răce...
Citeste
Dureri de gât – câteva sfaturi pentru ameliorarea lor
De îndată ce vine toamna și scad temperaturile, începem să resimțim iritații în gât, dureri la înghi...
Citeste
Sfaturi împotriva răcelii
Simțim că ne explodează capul, nasul ne curge, gâtul este iritat. Cine nu cunoaște simptomele răceli...
Citeste
Racit la locul de munca
In medie, un angajat din doi sufera in sezonul rece de o infectie gripala. Contactul cu persoana rac...
Citeste
Raceala: preventie si tratament
Raceala sau infectia gripala se face simtita prin simptome precum tusea, durerile in gat, durerile d...
Citeste
Alege farmacia
Comandă