Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii

Long colds – virozele persistente

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 28 Dec. 2023
Long colds – virozele persistente

Infecţiile respiratorii, fie că este vorba despre viroză sau gripă, ce afectează, în principal, căile respiratorii superioare, durează 7 zile, în medie. Multe persoane experimentează simptome virale şi după acest interval, ele putând perturba modul de viaţă şi activităţile curente chiar şi până la 4 săptămâni post-infectare.

Un studiu recent realizat în Marea Britanie a evidenţiat faptul că atât persoanele care au trecut prin COVID-19, cât şi cele care au trecut prin alte tipuri de infecţii respiratorii pot suferi timp îndelungat de pe urma infecţiilor. Cercetătorii au denumit acest sindrom ”long colds” sau ”viroze persistente”. Cauzele lor nu sunt pe deplin cunoscute, însă, cel mai probabil, răspunsul imun de tip inflamator contribuie la persistenţa simptomelor chiar şi după ce infecţia acută a trecut.

Simptomele virozelor persistente

Cele mai frecvente simptome resimţite de grupul de participanţi din cadrul studiului, recunoscute inclusiv de către medicii infecţionişti intervievaţi, sunt: pierderea şi recuperarea dificilă a gustului şi mirosului, căderea părului, transpirație neobișnuită, bătăi neregulate ale inimii, tuse postvirală, probleme cu somnul şi memoria şi dificultăţi de concentrare. În funcţie de gradul de severitate al bolii, acestea pot dura mai mult sau mai puţin şi pot afecta persoana într-o măsură variabilă.

Descoperirile studiului sugerează că pot exista efecte de lungă durată asupra sănătății determinate de infecții respiratorii, însă acestea nu sunt recunoscute oficial. Conștientizarea limitată a sechelelor post-acute ale infecţiilor respiratorii – chiar şi lipsa unui termen comun pentru acestea, cum ar fi „long COVID” – contribuie, probabil, și la subraportarea lor.

Recomandări pentru persoanele care suferă de long colds – viroze persistente

Chiar dacă faza acută a infecţiei a trecut, odihna de minim 7-8 ore pe noapte şi hidratarea cu apă, ceaiuri calde şi supe sunt foarte importante, în continuare, pentru a susţine organismul în perioada de recuperare. Mişcarea fizică uşoară sau moderată va ajuta organismul în procesul de vindecare, aşadar câteva exerciţii aerobice în fiecare zi şi mersul pe jos sunt bine-venite. Pe de altă parte, revenirea bruscă la activităţile anterioare infectării poate prelungi starea de convalescenţă.

Dacă simptomele persistă mai mult de 10-14 zile, tusea devine productivă sau severă, iar starea generală se degradează, se impune un consult medical. Orice tip de infecţie virală respiratorie poate determina complicaţii precum bronşită, pneumonie sau sinuzită, iar evaluarea medicului şi tratamentul oferit sunt singurele care pot scurta perioada de suferinţă şi duce la vindecare.  

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități