Cum tratăm durerea în gât

Cum tratăm durerea în gât

Durerea, usturimea şi disconfortul la înghiţire pot fi tratate în diferite moduri, de la administrarea de medicamente şi până la utilizarea de remedii naturale. În funcţie de cauza durerii în gât, ce poate fi virală, bacteriană, alergică, iritativă sau digestivă, medicul sau farmacistul va recomanda tratamentul adecvat. Repaosul în vorbire, odihna şi hidratarea sunt, însă, esenţiale în procesul de vindecare.

Tratament medicamentos

Antiinflamatoare şi analgezice

Antiiflamatoarele nesteroidiene reduc inflamaţia şi durerea, iar analgezicele ameliorează durerea. Acestea se găsesc sub formă de capsule, spray buco-faringian şi dropsuri, care pot fi prescrise de medic în cazul durerilor din cauze virale. Nu se administrează concomitent şi nu sunt indicate persoanelor cu astm bronşic, reacţii alergice la substanţele conţinute, cu afecţiuni gastro-intestinale, hepatice sau renale grave.     

Antiseptice şi anestezice locale

Dropsurile pentru durere în gât, adesea cu efect decongestionant şi la nivelul căilor respiratorii, conţin substanţe antiseptice şi uşor anestezice, cu rol antimicrobian, antiviral şi calmant al mucoasei faringiene. Recomandate de medic sau farmacist, au efect de reducere a durerii în gât pentru câteva ore. Nu beţi şi nu mâncaţi cel puţin 30 de minute după ce aţi terminat un drops.

Pentru ameliorarea durerilor de gât cauzate de afecţiuni precum alergii respiratorii sau reflux gastroesofagian, se vor administra medicamente prescrise de medic, adaptate fiecărui pacient, în urma unui consult de specialitate.

Atenţie! Copiii care suferă de durere în gât vor fi trataţi cu medicamente formulate adaptat vârstei şi doar după un consult pediatric.

Antibiotice

Antibioticele vor fi prescrise de medic, fiind utile în tratamentul durerii în gât doar din cauză bacteriană, stabilită în urma exudatului faringian. Antibioticele pentru cauze virale nu se administrează de rutină. Ele nu acţionează asupra virusurilor și, în plus, pot avea efecte secundare nedorite, de la eczeme cutanate, la candidoză şi diaree, datorate dezechilibrului produs la nivelul florei intestinale. 

Tratamente naturale

Durerea în gât poate fi tratată şi cu remedii naturale, mai blânde. De exemplu:

  • dropsuri pe bază de uleiuri esenţiale şi extracte naturale din plante – au efect decongestionant, antiseptic, emolient şi calmant.
  • mierea de albine – cu proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante şi antibacteriale, două linguriţe de miere de albine pe zi pot ameliora durerea de gât şi inflamaţia.
  • gargara cu apă sărată – jumătate de linguriţă de sare dizolvată într-o cană cu apă caldă, din care se face gargară de trei ori pe zi, timp de 20 de secunde, tratează durerea în gât şi are efect antiviral.
Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Tot ceea ce trebuie să știi despre gripă
Ce este gripa?Gripa este o afecțiune acută a căilor respiratorii, manifestată prin tuse și dure...
Citeste
De ce raceala nu e totuna cu gripa
În fiecare sezon rece ne întâlnim la tot pasul cu guturaiul, tusea și răgușeala. Se vorbește de răce...
Citeste
Raceala sau gripa?
An de an ne confruntam cu aceleasi probleme in sezonul rece: coriza, tuse, febra. Vorbim despre race...
Citeste
Dureri de gât – câteva sfaturi pentru ameliorarea lor
De îndată ce vine toamna și scad temperaturile, începem să resimțim iritații în gât, dureri la înghi...
Citeste
Sfaturi împotriva răcelii
Simțim că ne explodează capul, nasul ne curge, gâtul este iritat. Cine nu cunoaște simptomele răceli...
Citeste
Racit la locul de munca
In medie, un angajat din doi sufera in sezonul rece de o infectie gripala. Contactul cu persoana rac...
Citeste
Alege farmacia
Comandă