https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Cum îl feresc pe copil de răceală?

09 Mar. 2020
Cum îl feresc pe copil de răceală?

Crina Coliban

E sezonul răcelilor, cu nas înfundat, febră, roşu în gât. Cu toată grija noastră, şi cei mici tot răcesc. Nu mai țin gurița deschisă! Nu mai trag aer rece în piept! Degeaba. Dacă ar exista ceva ce le-am putea da copiilor ca să nu îi mai vedem suferind, ar fi perfect. Şi există: mâncarea, aşa cum spunea şi Hipocrate: „Fie ca hrana să-ți fie medicament.”

Ce alimente pot să protejeze sănătatea copilului în sezonul rece?

Condiția esențială ca să păstrezi sănătatea în sezonul rece este să menții corpul cât mai cald, cu ajutorul alimentelor care asigură căldura şi susțin temperatura ridicată a corpului, precum carnea, oul (plin de proteine, laolaltă cu zinc și seleniu, elemente de bază pentru imunitate) sau cerealele integrale.

Împreună cu alimente care au efecte benefice asupra imunității copilului:

Ananasul conține bromelaină, o enzimă anti-inflamatoare care calmează tusea şi gâtul care ustură.

Ghimbir se savurează în ceai, limonadă sau smoothie-uri.

Afine, mure, merișoare, căpșuni, zmeură, puse în terci de ovăz laolaltă cu nuci, semințe și un praf de scorțișoară. Atenție! Scorțişoara nu trebuie inhalată, întrucât poate produce leziuni la nivelul alveolelor pulmonare!

Banana e un fruct foarte potrivit iarna, datorită electroliților care merg mână-în-mână cu nevoia de energie, de căldură din timpul iernii.

Pește gras, precum somonul sălbatic sau sardinele, pentru că Omega-3 ajută la menținerea sănătății creierului, inimii, a sistemului digestiv, inclusiv la nivel respirator!

Cele mai bogate alimente în vitamina C, energizante şi vitalizante, sunt: cătină, măceșe, acerola, coacăze negre, broccoli, conopidă, kale, kiwi, ardei gras, papaya, lămâie, căpșuni, portocale. Cea mai multă vitamina C este în primele alimente din listă.

Iaurt grecesc, pentru că probioticele („bacteriile bune”) prezente în lactatele fermentate au un rol esențial în echilibrul florei bacteriene, floră care susține buna funcționare a tuturor sistemelor corpului uman.

Nucile și semințele, datorită acizilor grași esențiali ce protejează membranele mucoase din ochi, nas, gură, gât, intestine, pentru a ține invadatorii departe de fluxul sangvin, departe de a îi putea face rău copilului.

Semințele de cânepă conțin o proteină care este asimilabilă complet de către organismul uman. În plus, stimulează producția de anticorpi atunci când sunt consumate în perioadele în care copilul nu se simte bine.

Apa băută la temperatura camerei, pe parcursul întregii zile, asigură hidratare constantă și ajută la funcționarea eficientă a tuturor proceselor organismului.

Comunități