https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
ORL si oftalmologie ORL si oftalmologie

Tehnici pentru deblocarea urechilor înfundate

21 Jun. 2022
Tehnici pentru deblocarea urechilor înfundate

Urechea are trei secţiuni: urechea externă, medie şi internă, fiecare jucând un rol unic în auz. Timpanul este situat între urechea externă şi cea medie, iar în spatele său se află trompa lui Eustachio: un mic canal, de numai 3 mm diametru şi 3,5 cm lungime, la adulţi. El face legătura cu nazofaringele, permite ventilarea spaţiului din urechea medie şi egalizează presiunea aerului. Atunci când trompa lui Eustachio este obstrucţionată resimţim o senzaţie de înfundare a urechilor sau barotraumă. 

Cauzele înfundării urechilor 

Infecţiile respiratorii virale sau bacteriene, sinuzitele şi rinitele alergice pot provoca obstrucţia trompei lui Eustachio, iar pentru eliberarea sa se utilizează decongestionante nazale.

Schimbarea bruscă de altitudine, la decolare şi aterizare cu avionul, în timpul ascensiunii sau coborârii de pe munte cu telefericul sau cu maşina, dar şi atunci când facem scufundări, produce barotrauma. Presiunea aerului din exterior se modifică mai rapid decât cea din urechea medie, aerul nu poate pătrunde suficient de rapid prin trompa lui Eustachio, iar timpanul este împins în interior. Aşadar, este esenţial să egalizăm presiunea aerului pentru a evita durerea şi chiar eventuale leziuni ale timpanului.  

Tehnici pentru desfundarea urechilor

Înghiţitul trebuie efectuat voluntar, încă de la primele semne de disconfort. Guma de mestecat, acadelele, bomboanele pentru gât, jeleurile de fructe sau o gustare uşoară sunt de ajutor, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. În timpul înghiţirii, muşchii gâtului deschid trompa lui Eustachio, permiţând trecerea aerului. Bebeluşii pot fi hrăniţi la sân sau cu biberonul în timpul schimbării de altitudine.

Căscatul este o altă metodă care permite desfundarea urechilor, însă trebuie să fie un căscat complet pentru ca musculatura gâtului să poată deschide trompa lui Eustachio. 

Manevra Valsalva este o tehnică specială. Trageţi aer în piept, prindeţi nările cu două degete şi, cu gura închisă impingeţi uşor aerul pe nas. Procedura poate cauza ruperea timpanului dacă forţa cu care este împins aerul este prea mare, aşadar, nu forţaţi.

Manevra Toynbee este mai sigură decat Valsalva. Prindeţi nările, inchideţi gura şi inghiţiţi. Poate fi de ajutor să beţi apă în timpul manevrei.

Manevra Frenzel presupune să prindeţi nările cu degetele şi, cu gura închisă, să faceţi sunetul copitelor de cal.

În cazul scufundărilor puteţi apela la manevrele Valsalva şi Frenzel. Coborâţi cu picioarele în jos şi menţineţi mereu capul mai sus decât trunchiul.

Utilizaţi întotdeauna un decongestionant nazal dacă suferiţi de congestie nazală, înainte de schimbarea bruscă de altitudine şi exersaţi tehnicile de mai sus înainte de a fi necesare. 

Comunități