https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
ORL si oftalmologie ORL si oftalmologie

Cum apare sinuzita?

10 Mar. 2020
Cum apare sinuzita?

Sinuzita, sau inflamația sinusurilor, reprezintă o afecțiune des întâlnită în sezonul rece şi răcoros, însă este foarte posibil să apară şi vara. Sinusurile nazale sunt cavități pline cu aer în oasele adiacente ale nasului. În momentul inflamării, mucoasa se îngroaşă, producând secreții ce pot bloca aceste cavități. Urmarea este firească: virusul își va urma cursul, bacteriile se vor înmulți, iar noi ne vom simți din ce în ce mai rău.

Simptomele sinuzitei sunt extrem de specifice, iar spre deosebire de cele ale unei viroze, lipsesc strănutul, tusea sau durerea în gât. Iată la ce să vă aşteptați:

- Secreții nazale purulente şi respirație îngreunată;

- Scurgeri ale secrețiilor pe peretele posterior al gâtului;

- Durere puternică de cap, localizată între sprâncene, în frunte, ochi sau tâmple, la aplecare şi la atingere;

- Febră, ce poate urca până la 40° Celsius; 

- Simțurile gustului şi mirosului sunt reduse sau chiar alterate.

Cum apare sinuzita?

Sinuzita este, în general, provocată de virusuri care pătrund prin cavitatea nazală în sezonul rece, mai ales atunci când aerul este uscat, iar membranele mucoase sunt deshidratate. Vinovate sunt şi bacteriile care se înmulțesc în cavitățile sinusale în timpul virozelor. Tratamentul cu antibiotice poate fi recomandat de medicul specialist doar în cazul sinuzitei din cauze bacteriene.

Alți factori declanşatori pot fi alergiile sau rinitele alergice, în timpul cărora cavitatea nazală este afectată de alergenii ce provoacă secreție şi prurit nazal. În acest caz, se recomandă tratamentul cu antihistamine şi decongestionante nazale.

Polipii, mici excrescențe aflate în interiorul nărilor, pot împiedica drenarea secrețiilor şi provoca inflamații care, netratate, duc la dureri de cap. Pe de altă parte, în cazul în care suferiți de alte afecțiuni respiratorii sau circulatorii, diferite forme de cancer sau boli autoimune trebuie să fiți mult mai atenți la igiena proprie şi la mediul în care vă aflați pentru a vă proteja de infecții.

Alte cauze, mai puțin frecvente, sunt: diferențele de presiune ce apar în timpul călătoriilor cu avionul, sporii de mucegai ce pot găsi un teren propice în cavitățile nazale ale persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, utilizarea decongestionantelor nazale pentru prea mult timp, substanțele iritante şi poluarea, dintre care cel mai nociv este fumul de țigară, ce distruge bariera de protecție a sinusurilor.

Așadar, în cazul în care recunoașteți simptomele, precum și cauzele favorizante ale sinuzitei, iar starea dumneavoastră nu se îmbunătățește cu remedii clasice, adaptate cauzei, este necesar un consult de specialitate.

Comunități