https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Tusea nocturna la copii

09 Dec. 2020
Tusea nocturna la copii

Tusea nocturnă este un simptom specific infecțiilor respiratorii, cauzat de cele mai multe ori de viroze. Ea poate să varieze ca severitate de la o tuse ușoară la una care împiedică odihnirea pe timpul nopții și care poate afecta, atunci când durează mai multe zile la rând, dispoziția și funcționarea copilului pe timpul zilei.

Iată mai jos câteva lucruri pe care le puteți face pentru a trata acasă tusea nocturnă a copilului: 

1. Pe timpul nopții, plasați o pernă mai înaltă sub capul și umerii copilului, sau puneți un prosop rulat sub saltea, în partea în care ține de obicei capul. Postura ușor înclinată va ameliora tusea. 

2. Folosiți picături de nas cu apă de mare, acestea fiind în general considerate sigure pentru copii. În cazul în care utilizați alt tip de picături de nas, consultați medicul sau farmacistul. 

3. Pe timpul zilei, oferiți copilului să bea ceaiuri calde, apă sau lapte. Din cauza disconfortului la înghițire, copiii pot refuza să mănânce sau să mai bea ca de obicei, astfel încât este nevoie să insistați și să vă asigurați că nu se deshidratează. Buzele uscate reprezintă unul din primele semne care vă indică nevoia de hidratare. 

4. Pe timpul zilei, oferiți miere doar copiilor cu vârsta peste 1 an, pentru a evita riscul de a dezvolta botulism. Puteți combina mierea cu apă caldă sau cu zeamă de lămâie. 

5. Aerul prea uscat din camera copilului poate agrava tusea, astfel încât este nevoie să mențineți un nivel optim de umiditate a aerului. Puneţi o cană cu apă deasupra caloriferului atunci când acesta emană căldură, folosiţi un umidificator cu aer rece sau faceţi baie copilului după ce ați umplut camera de baie cu aburi. De asemenea, puteți adăuga în cadă și câteva picături de ulei esențial de eucalipt. 

6. Uleiurile esențiale, precum cele de eucalipt și cimbru pot aduce multe beneficii în cazul virozelor, aplicarea putând să se facă local, pe aripile nasului sau pe piept și spate, după ce a fost diluat corespunzător, sau prin intermediul difuzorului. Puteți să vă consultați cu pediatrul în cazul copiilor foarte mici, pentru a vă asigura că nu apar reacții alergice și că folosiți produse de calitate. 

În cazul în care apar anumite simptome, precum febra peste 38 de grade, tuse care nu trece în termen de 10 zile, dificultăți de respirație, dureri de piept sau de urechi, adresați-vă medicului. Atunci când copilul devine letargic, nu răspunde la stimuli, este deshidratat, respiră superficial și alert, sau are buze, unghii și piele învinețite, fapt care indică o slabă oxigenare, adresați-vă de urgență doctorului pentru o intervenție cât mai rapidă.

Comunități