https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama si copilul Mama si copilul

Tiny Trainers – aplicația pentru copii cu atrofie musculară spinală

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 22 Dec. 2023
Tiny Trainers – aplicația pentru copii cu atrofie musculară spinală

Atrofia musculară spinală (AMS) este o boală genetică rară şi progresivă. Aceasta se caracterizează prin degenerescența neuronilor motori din măduva spinării, ca urmare a lipsei unei anumite gene, SMN1, care produce proteine esenţiale pentru funcţionarea neuronilor motori. În lipsa proteinei, are loc procesul de atrofie musculară, însoţit de slăbiciune musculară, incapacitatea de a mişca membrele, capul şi chiar de a respira sau înghiţi normal.

Primele semne ale AMS pot fi vizibile încă de la vârsta de 3 luni, boala fiind una dintre principalele cauze de deces la copiii mici şi la sugari. Cei care supravieţuiesc necesită tratament şi terapii permanente din sfera recuperării medicale: kinetoterapie, purtarea de proteze şi chiar intervenţii chirurgicale.

Tiny Trainers, prima aplicaţie mobilă disponibilă în România pentru copiii cu AMS

Tiny Trainers este o aplicație pentru smartphone, în limba română, ce cuprinde câteva jocuri amuzante şi atractive care îi ajută pe copiii ce suferă de AMS să se distreze în timp ce fac exerciții de kinetoterapie. Exercițiile sunt specific alese pentru a fi utile copiilor diagnosticați cu AMS tip I și II, cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, însă pot fi utile şi pentru copii mai mici sau mai mari.

După ce instalaţi aplicaţia, primul pas este adoptarea unui animăluț de companie virtual cu care copiii se pot juca și pe care îl pot îngriji, cu ajutorul recompenselor primite în timpul utilizării. Aplicația conține trei tipuri de exerciții fizice sub formă de jocuri, pentru tonifierea musculaturii gâtului, cea a membrelor superioare și a membrelor inferioare.

Boala presupune efectuarea de exerciţii zilnic, aşadar aplicaţia vine în sprijinul familiilor cu copii afectaţi de AMS. Tiny Trainers oferă copiilor cadouri virtuale, pe care le pot folosi pentru a se juca cu animăluțul de companie, ca urmare a efectuării zilnice a exercițiilor. De asemenea, în secțiunea de date despre exerciții, părinţii pot urmări antrenamentele copilului de-a lungul timpului, iar o secțiune mai detaliată poate fi utilă în timpul pentru discuțiilor cu kinetoterapeutul sau cu medicul curant.

Tipurile de jocuri şi de mișcări efectuate au fost dezvoltate împreună cu un kinetoterapeut specializat în recuperarea fizică a copiilor diagnosticați cu AMS. Exercițiile sunt alese pe baza utilității pentru copii, sunt distractive, sigure şi adaptate vârstei. În plus, aplicaţia este gratuită şi nu conţine reclame.

Aplicația nu are rol de diagnostic, prevenție, monitorizare, predicție sau tratament. Ea nu este gândită ca parte din planul de recuperare motorie al pacienților și nu trebuie să înlocuiască exercițiile tipice de kinetoterapie prescrise de medicul specialist.

Descarcă aplicația Tiny Trainers de pe Google Play sau App Store

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități