https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama si copilul Mama si copilul

Studiul Organizației Mondiale a Sănătății: numărul copiilor care suferă de obezitate s-a înzecit comparativ cu 1975

24 Nov. 2017
Studiul Organizației Mondiale a Sănătății: numărul copiilor care suferă de obezitate s-a înzecit comparativ cu 1975

Tot mai mulți copii și tineri suferă de obezitate morbidă: numărul cazurilor de supraponderabilitate în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani s-a înzecit în ultimii patruzeci de ani, arată ultimul studiu condus de Colegiul Imperial din Londra și publicat de Organizația Mondială a Sănătății. Cercetătorii solicită o implicare mai mare și mai multe inițiative pentru alimentația sănătoasă și sustenabilă.

 

Potrivit studiului publicat în revista britanică de specialitate "The Lancet", sunt peste 124milioanede copii și tineri obezi la nivel mondial. Creșterea este cu atât mai îngrijorătoare dacă privim comparativ la cifrele înregistrate în urmă cu 40 de ani, mai exact în 1975, când numărul tinerilor obezi era de doar 11 milioane. În anul 2016 se înregistrau deja 74 de milioane de băieți obezi și 50 de milioane de fete obeze. În SUA, Egipt și Arabia Saudită 1 persoană din 5 cu vârsta sub 19 ani este obeză.

 

În timp ce numărul copiilor și tinerilor obezi pare să stagneze în țările dezvoltate, numărul lor este în creștere în țările în curs de dezvoltare, au declarat cercetătorii. Lipsa inițiativelor politice care să sublinieze importanța consumului de produse integrale, de fructe și legume proaspete și vânzarea acestora la prețuri accesibile inclusiv familiilor cu venituri modeste, se numără printre criticile aduse de unul dintre autorii acestui studiu, d-l Madschid Essati din cadrul Colegiul Imperial din Londra.

 

Cercetătorii au tras un semnal de alarmă: "Datele noastre arată că trecerea de la subponderabilitate la supraponderabilitate și obezitate se poate produce foarte repede. "Această trecere rapidă este facilitată de alimentația săracă în nutrienți, dar hipercalorică. Dacă trendul actual va continua, potrivit prognozei cercetătorilor, în aproximativ cinci ani, numărul copiilor supraponderali îl va depăși pe cel al copiilor subponderali. 

Încă din anul 2000 s-a observat o creștere a numărului copiilor subponderali în majoritatea regiunilor lumii. Cu toate acestea, în anul 2016 aproximativ 200 de copii și tineri erau încă afectați de subponderabilitate. În Asia de Sud și Sud-Est și în mare parte a continentului african, numărul tinerilor subponderali nu a continuat să scadă. Astfel, două treimi din numărul total de tineri subponderali trăiesc în Asia de Sud.  

 

Supraponderabilitatea este mai extinsă în statele Pacificului, precum Nauru, insulele Cook și Palau, unde peste 30% din numărul total de copii și adolescenți sunt supraponderali. 

 

Epidemiologul Rudolf Kaaks, din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) și unul dintre co-autorii studiului, a numit aceste cifre înalte de supraponderabilitate o "amenințare globală la adresa sănătății". Iar cifrele par să arate din ce în ce mai rău, "dacă nu intervenim cu măsuri drastice", declară dr. Rudolf Kaaks.

Supraponderabilitatea constituie un risc major de dezvoltare a unor boli precum diabetul, în timp ce copiii subponderali sunt mai predispuși infecțiilor. Cercetătorii au comparat date colectate de la 129 de milioane de persoane pentru a stabili tendințele indexului masei corporale pentru locuitorii din 200 de țări.

Comunități