https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama si copilul Mama si copilul

Studiu: copiii mamelor mai in varsta au o stare fizica mai buna, sunt mai dezvoltati si mai educati

23 May. 2016
Studiu: copiii mamelor mai in varsta au o stare fizica mai buna, sunt mai dezvoltati si mai educati

Avantajele sarcinilor tarzii sunt mai numeroase decat riscurile

Copiii mamelor in varsta sunt mai sanatosi, mai bine dezvoltati si mai educati. Acesta este rezultatul la care a ajuns studiul recent publicat de institutul Max-Planck pentru cercetari demografice (MPIDR) din Rostock in colaborare cu London School of Economics. Avantajele precum o stare de sanatate mai buna si sanse sporite la educatie, sunt mai numeroase decat riscurile asociate cu o sarcina tarzie.

Exista numeroase studii care au demonstrat ca riscurile pentru sanatatea bebelusului cresc odata cu inaintarea in varsta a mamei. Cu cat sarcina se produce la o varsta mai inaintata, cu atat creste riscul unor probleme precum sindromul down si dezvoltarea ulterioara a unor boli precum Alzheimer, hipertonie si diabet.

in ciuda acestor riscuri, conform acestui studiu recent, copiii au de profitat de pe urma varstei mai inaintate a mamelor. Daca sarcina este amanata cu 10 ani, spre exemplu, conditiile sistemului de sanatate si social in care este crescut copilul, se imbunatatesc . Potrivit cercetatorilor, riscurile asociate cu o sarcina tarzie sunt astfel compensate datorita schimbarilor pozitive a factorilor relevanti externi.

La studiul citat au participat peste 1,5 milioane femei si barbati din Suedia, nascuti intre 1960 si 1991. Au fost evaluati parametrii organici, starea fizica a participantilor, gradul de  absolvire a unitatilor de invatamant si gradul de educatie. Rezultatele au fos tpublicate in revista de specialitate "Population and Development Review".

Cercetatorii au descoperit ca bebelusii mamelor mai in varsta sunt mai bine dezvoltati, au rezultate scolare mai bune, iar probabilitatea de a urma studii universitare este mai mare decat in cazul copiiilor cu mame mai tinere. Aceste rezultate includ si mame trecute de varsta de 40 de ani la nastere si chiar si surori/frati cu o diferenta de varsta mai mare.

Copiii a caror mame aveau in jur de 40 de ani la nastere, au urmat o forma de educatie scolara pentru o perioada mai lunga de un an comparativ cu fratii acestora, la a caror nastere, mama respectiva avusese in jur de 20 de ani.

Comunități