Back 2 School
Mama si copilul Mama si copilul

Spațiile albastre - beneficiile din copilărie pentru viitorul adult

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Content Writer | 23 Mar. 2023
Spațiile albastre - beneficiile din copilărie pentru viitorul adult

Tot mai multe rezultate pozitive ale studiilor clinice sugerează faptul că expunerea la natură şi la medii cu cât mai multe elemente naturale au efecte benefice asupra sănătăţii fizice şi mintale. Chiar dacă majoritatea acestora au în comun spaţiile verzi cu păduri, dealuri, poieni şi parcuri, ele nu sunt singurele cu astfel de avantaje. 

Explorarea spaţiilor albastre pentru sănătate 

Potrivit unei cercetări sistematice recente efectuate asupra a 33 de studii, utilizarea terapeutică a spațiilor albastre prin activităţi pe malul lacurilor, râurilor, mării, oceanului sau pe suprafaţa apei poate susţine sănătatea mintală și bunăstarea psiho-socială. Şi zonele urbane includ astfel de spaţii albastre: fântâni, râuri şi canale urbane ale căror maluri sunt adaptate petrecerii timpului liber sau tranzitării oraşului. 

Există o asociere pozitivă între spațiile albastre și indicatorii de sănătate mintală, precum şi pentru o mai mare conexiune socială în timpul și ulterior intervențiilor. S-a demonstrat, în special, că bunăstarea psiho-socială, poate fi optimizată prin timp şi activităţi desfăşurate în spații albastre.

Spaţiile albastre şi copilăria

O altă cercetare cu rezultate semnificative, bazată pe participarea a peste 18.800 de adulţi din 18 ţări din Uniunea Europeană şi din afara sa, a analizat experienţele acestora în categorii precum: bunăstarea personală actuală, expunerea la spații albastre din copilărie, între naştere şi vârsta de 16 ani, motivaţiile actuale de a vizita arii naturale şi frecvența vizitelor recente în spațiile albastre și verzi.

Studiul a demonstrat că experiențele pozitive în spații albastre din anii formativi ai copilăriei pot declanșa motivații de durată de a interacţiona cu ariile naturale de-a lungul vieții, încurajând vizite mai frecvente în natură la vârsta adultă. Expunerile repetate la spații albastre, din copilărie, pot crește familiaritatea și sentimentul de siguranță față de natură în general. De asemenea, studiul a relevat faptul că experienţele avute în copilărie în mediile naturale albastre pot duce la o sănătate mintală mai bună la maturitate. 

Cum putem beneficia de spaţiile verzi şi albastre din jurul nostru?

Accesul şi expunerea repetate la spaţiile verzi, cât şi la cele albastre reprezintă un beneficiu pentru sănătatea mintală şi pentru cea fizică, per ansamblu, datorită senzaţiilor şi emoţiilor transmise de natură: linişte, calm, pace şi frumuseţe. Luminozitatea mai mare a spaţiilor albastre contribuie la ameliorarea simptomelor de tulburări afective sezoniere. Impuneţi-vă un program de cel puţin 2 ieşiri pe săptămână în natură, alături de copii, pentru a stimula starea de bine. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Comunități