https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Spaime de sezon

31 Oct. 2018
Spaime de sezon Conf. Dr. Mihai Craiu
Medic Pediatru


Câteva dovezi despre una dintre cele mai mari spaime de sezon ale părinților (şi nu numai) români.


STREPTOFOBIA
- teama adusă la nivele extreme, iraționale şi dominată de aşteptări nerezonabile în fața unui microb "faimos". Este vorba de Streptococul beta-hemolitic grup A sau pe scurt GAS.


Un bun prieten, pediatru cu experientă, un om bun şi înțelept, spunea de curând, pe această temă (folosind o hiperbolă), că în cazul identificării unui caz de infecție cu Streptococcus pyogenes grup A (streptococul beta-hemolitic) în zona X se vor face exsudate tuturor copiilor pe o rază de 3 km de locul şcolii respective.

Evident că nu pledez pentru minimalizarea aspectelor epidemiologice şi cunosc faptul că un purtator sănătos de streptococ ar putea, uneori, (9% din contacții apropiați în familie sau colectivitate ar putea "achiziționa" GAS de la acest purtator sănatos) face boală acută.

Dar în conformitate cu opinia experților CDC (https://www.cdc.gov/group…/diseases-public/strep-throat.html) cei mai mulți purtători sănătoşi nu se tratează.

Opinia experților despre tratamentul purtătorilor sănătosi de GAS este una prudentă/ rezervată. Aceştia recomandă tratarea cu antibiotice DOAR a pacienților care:
1. Au contact în familie cu pacienți care au avut complicații poststreptococice (reumatism articular acut sau glomerulonefrita poststreptococică).
2. Au o familie în care apar, în pofida tratamentului corect, multiple îmbolnăviri cu GAS, într-un interval mic de săptămâni/ luni.
3. Au o familie EXTREM de speriată de complicațiile poststreptococice improbabile dar posibile în rare cazuri.
4. Au faringită streptococică recurentă cu impact asupra calitătii vieții.
5. Când toate mijloacele de tratament conservator (deci exceptând amigdalectomia sau coblația - scoaterea sau micşorarea amigdalelor) au fost încercate fără succes.
6. Când există o epidemie de faringită streptococică într-o comunitate mică - închisă.

Şi aş adauga eu când se află în Noua Zeelandă, Samoa, Fiji... Populatia aborigenă (de samoani  fijieni/ "kiwi's" etc.) are o trăsătură genetică specială astfel încât fac extrem de uşor complicații poststreptococice.

Şi dacă totuşi ne încăpățânăm să administrăm a 10a oară antibiotic, la o faringită cu GAS, măcar să fie opțiunea corectă! Adică tratament cu clindamicină.

Anecdotă foarte simpatică - în articolul de mai jos.

Şcolar de 6 ani, dintr-o familie cu 5 membri, având numeroase faringite streptococice dovedite prin cultură și tratate corect, nu avea nici o explicatie pentru reîmbolnăviri. Toti membrii familiei au făcut exsudate repetate fără a găsi nici un purtator sănătos. De GAS.Până când veterinarul a testat câinele familiei. Acesta era purtător de GAS. După tratarea câinelui s-a întrerupt ciclul de reinfecții.


Comunități