Spaime de sezon

Spaime de sezon Conf. Dr. Mihai Craiu
Medic Pediatru


Câteva dovezi despre una dintre cele mai mari spaime de sezon ale părinților (şi nu numai) români.


STREPTOFOBIA
- teama adusă la nivele extreme, iraționale şi dominată de aşteptări nerezonabile în fața unui microb "faimos". Este vorba de Streptococul beta-hemolitic grup A sau pe scurt GAS.


Un bun prieten, pediatru cu experientă, un om bun şi înțelept, spunea de curând, pe această temă (folosind o hiperbolă), că în cazul identificării unui caz de infecție cu Streptococcus pyogenes grup A (streptococul beta-hemolitic) în zona X se vor face exsudate tuturor copiilor pe o rază de 3 km de locul şcolii respective.

Evident că nu pledez pentru minimalizarea aspectelor epidemiologice şi cunosc faptul că un purtator sănătos de streptococ ar putea, uneori, (9% din contacții apropiați în familie sau colectivitate ar putea "achiziționa" GAS de la acest purtator sănatos) face boală acută.

Dar în conformitate cu opinia experților CDC (https://www.cdc.gov/group…/diseases-public/strep-throat.html) cei mai mulți purtători sănătoşi nu se tratează.

Opinia experților despre tratamentul purtătorilor sănătosi de GAS este una prudentă/ rezervată. Aceştia recomandă tratarea cu antibiotice DOAR a pacienților care:
1. Au contact în familie cu pacienți care au avut complicații poststreptococice (reumatism articular acut sau glomerulonefrita poststreptococică).
2. Au o familie în care apar, în pofida tratamentului corect, multiple îmbolnăviri cu GAS, într-un interval mic de săptămâni/ luni.
3. Au o familie EXTREM de speriată de complicațiile poststreptococice improbabile dar posibile în rare cazuri.
4. Au faringită streptococică recurentă cu impact asupra calitătii vieții.
5. Când toate mijloacele de tratament conservator (deci exceptând amigdalectomia sau coblația - scoaterea sau micşorarea amigdalelor) au fost încercate fără succes.
6. Când există o epidemie de faringită streptococică într-o comunitate mică - închisă.

Şi aş adauga eu când se află în Noua Zeelandă, Samoa, Fiji... Populatia aborigenă (de samoani  fijieni/ "kiwi's" etc.) are o trăsătură genetică specială astfel încât fac extrem de uşor complicații poststreptococice.

Şi dacă totuşi ne încăpățânăm să administrăm a 10a oară antibiotic, la o faringită cu GAS, măcar să fie opțiunea corectă! Adică tratament cu clindamicină.

Anecdotă foarte simpatică - în articolul de mai jos.

Şcolar de 6 ani, dintr-o familie cu 5 membri, având numeroase faringite streptococice dovedite prin cultură și tratate corect, nu avea nici o explicatie pentru reîmbolnăviri. Toti membrii familiei au făcut exsudate repetate fără a găsi nici un purtator sănătos. De GAS.Până când veterinarul a testat câinele familiei. Acesta era purtător de GAS. După tratarea câinelui s-a întrerupt ciclul de reinfecții.


Produse
Articole similare
Dermatita de scutec, prevenire și tratare
Majoritatea părinților cunosc situația: fundul moale de bebeluș este roșu și iritat, scutecul îl jen...
Citeste
Sfaturi pentru femeile gravide
Sarcina nu trebuie sa fie o perioada total lipsita de restrictii. Multe femei se simt foarte bine to...
Citeste
Depresia post-partum
Pentru majoritatea celor afectate, reactia este de cele mai multe ori de neinteles. In locul fericir...
Citeste
Check list in perioada de sarcina
Prin inceperea perioadei sarcinii, incepe un nou capitol al vietii, plin de neprevazut. Pe langa buc...
Citeste
Sport pentru copii
Copiilor le place miscarea in mod natural. Le place sa sara, sa alerge, sa se catare – sportul...
Citeste
Nașterea prin cezariană – Avantaje și dezavantaje
Naștere naturală vs naștere prin cezarianăSusținătorii nașterii naturale sunt de părere că prin ceza...
Citeste
Alege farmacia
Comandă