https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama si copilul Mama si copilul

Somnul copiilor în vacanță

Mădălina Drugă
de Mădălina Drugă
Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor | 01 Nov. 2023
Somnul copiilor în vacanță

În timpul vacanței, programul de somn al copiilor poate fi influențat de activități și de schimbarea rutinei zilnice. Este important să acordați atenție nevoilor de odihnă ale copiilor și să încercați să mențineți un echilibru între relaxare și distracție.

Gestionarea somnului copiilor în timpul vacanței poate fi o provocare, dar există câteva strategii pe care le puteți încerca pentru a menține un program de somn sănătos.

  • Mențineți un program stabil de culcare și trezire. Încercați să mențineți un program stabil de culcare și trezire, chiar și în timpul vacanței. Acest lucru ajută la menținerea unui ritm circadian regulat și îi ajută pe copii să se odihnească mai bine. Dacă programul este flexibil în timpul vacanței, încercați să ajustați timpul de culcare și trezire în mod treptat, în loc să faceți modificări bruste.
  • Creeați un mediu propice pentru somn. Reduceți lumina, reglați temperatura camerei astfel încât să fie confortabilă pentru somn. Puteți utiliza și white noise sau pink noise pentru a crea un mediu liniștit și relaxant.
  • Mențineți o rutină de relaxare înainte de culcare. Stabiliți o rutină de relaxare înainte de culcare, care să fie consistentă în timpul vacanței. Aceasta poate include activități precum cititul unei cărți, ascultarea unei povești, o baie caldă sau exerciții de relaxare. Aceste activități îi vor ajuta pe copii să se liniștească și să se pregătească pentru somn.
  • Limitați expunerea la ecrane înainte de culcare. Evitați utilizarea ecranelor (telefon, tabletă, televizor) cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumină albastră emisă de aceste dispozitive poate afecta somnul. În schimb, încurajați activitățile liniștite și relaxante înainte de culcare.
  • Fiți flexibili în timpul vacanței. În timpul vacanței, este posibil să apară situații care să vă devieze de la rutina obișnuită. Fiți flexibili și adaptați-vă programul de somn în funcție de circumstanțe. Cu toate acestea, încercați să asiguraţi copiilor odihnă suficientă și că se întorc la o rutină mai stabilă de îndată ce reveniți acasă.

Este important să vă amintiți că fiecare copil este diferit, așa că este posibil să fie nevoie de ajustări specifice în funcție de nevoile lor individuale. Înțelegerea și susținerea nevoilor de somn ale copiilor dumneavoastră vor contribui la menținerea unui program de somn sănătos și odihnitor și în timpul vacanței.

Mădălina Drugă
Mădălina Drugă
Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor

Consultant certificat somnul bebelușilor și al copiilor

Comunități