Sistemul imunitar - supereroul copilului tău

Sistemul imunitar - supereroul copilului tău

Sistemul imunitar al copiilor mici este mai puternic decât se credea anterior. În ciuda răcelilor frecvente, sistemul imunitar al sugarilor îl învinge pe cel al adulţilor în lupta cu factorii patogeni. În plus, rănile din copilărie se vindecă mai rapid decât cele de la vârsta adultă deși procesul implică acelaşi sistem de protecţie.

Răspunsul imun în faţa infecţiilor virale

Bebelușii şi copiii mici suferă de o mulţime de infecţii respiratorii precum viroze şi gripă, în comparație cu adulții. Dar, spre deosebire de adulți (ce au deja formate amintiri ale virusurilor – anticorpii – care îi protejează), cei mici se întâlnesc cu aceste virusuri pentru prima dată. 

Un studiu realizat de cercetători în microbiologie şi imunologie, de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii, a analizat modul în care celule T ale nou-născuţilor şi celule T adulte au reacţionat la un virus nou, introdus în şoarecii de laborator. Surpriza a fost peste aşteptări: celulele T infantile au detectat niveluri mai scăzute ale virusului decât celulele adulte, proliferând mai repede și călătorind în număr mai mare la locul infecției. Astfel, celulele infantile au construit rapid o apărare puternică împotriva virusului. În laborator s-a descoperit un răspuns imun similar, la celulelor sugarului uman în comparație cu celulele T adulte.

Acest lucru a putut fi observat şi în studiul răspunsului imun la infecţia cu virusul SARS-Cov-2, un virus nou pentru absolut toată lumea. Sistemul imunitar al sugarilor şi copiilor a răspuns mai rapid şi a protejat organismul celor mici, în rândul lor existând mai puţine cazuri severe şi mult mai puţine decese decât în rândul adulţilor.   

Vindecarea rănilor

Multitudinea de răni experimentate în copilările se vindecă mai repede decât ne spun amintirile noastre despre durerea resimţită. De ce? Datorită activităţii intense a sistemului imunitar care acţionează nu numai în sensul îndepărtării celulelor afectate și a factorilor patogeni ce au pătruns în rană, dar şi în procesul de reparare a ţesutului.

Prima fază de vindecare a unei răni constă în oprirea sângerării, apoi intervine inflamaţia – în timpul căreia celulele albe din sânge (ce fac parte din sistemul imunitar), factorii de creștere, nutrienții și enzimele creează inflamarea, căldura, durerea și roșeața. Faza a treia – proliferarea – implică producţia de colagen şi de ţesuturi ce susţin refacerea vaselor sangvine şi oxigenarea rănii, permiţând apoi maturarea ţesuturilor prin apoptoză (moartea controlată a celulelor nenecesare), un alt proces controlat de sistemul imunitar.

Susţineţi sistemul imunitar al copiilor cu fructe şi legume proaspete, proteine şi carbohidraţi complecşi.

Produse
Articole similare
Emisia involuntară de urină la copii – enurezis
Presiunea externă este mare: de îndată ce încep grădinița, copiii trebuie să fie capabili să rămână...
Citeste
Rubeola – pericol major pentru copiii nenăscuți
Rubeola este de regulă inofensivă în rândul copiilor. Deseori trece neobservată, deoarece nu prezint...
Citeste
Prevenirea rujeolei, a oreionului si a rubeolei prin vaccinare
Vaccinarea impotriva rujeolei, a oreionului si a rubeolei face parte din Programul National de Imuni...
Citeste
Masajul pentru bebelusi
Prin masaj bebelusii simt iubirea si atentia pe care le-o acorda parintii, activitate care poate fi...
Citeste
Copiii supraponderali prezinta indicii de boli cardiace
Risc sporit incepand chiar de la varsta de opt ani  Copiii supraponderali pot sa prezinte simp...
Citeste
Herpangina
Herpangina, cunoscută și ca boala Zahorsky, afectează în primul rând copiii. Cel mic are febră și mi...
Citeste
Alege farmacia
Comandă