Picioarele grele în timpul sarcinii

Picioarele grele în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, numeroase femei se plâng de senzația de picioare grele dureroase, de la genunchi în jos. Acest fapt se datorează schimbării echilibrului hormonal pe perioada sarcinii. Acesta asigură capacitatea vaselor de sânge de a se dilata peste limitele obișnuite. La acesta se adaugă și o creștere a volumului de sânge cu aproximativ 20%. Prin dilatarea venelor, valvele venoase se închid mai greu și sângele începe să stagneze. Acesta este cel care provoacă senzația de picioare grele și dureroase.

Varice în timpul sarcinii

Venele au de suferit și ca urmare a creșterii în greutate în timpul sarcinii. Astfel, pe lângă senzația de picioarele grele, apar și varicele. Acestea trebuie menținute sub observație în mod regulat și trebuie controlate de medicul ginecolog. În cazul în care este necesar, acesta va recomanda purtarea de ciorapi de compresie pentru reducerea disconfortului.

Picioare grele în timpul sarcinii: ce puteți face?

Dacă suferiți de senzația de picioare grele în timpul sarcinii, puteți încerca să le mențineți într-o poziție mai înaltă decât restul corpului pentru a ușura vasele de sânge de presiune. Această poziție este recomandată inclusiv în timpul nopții. Dacă nu dispuneți de un pat rabatabil, așezați câteva paturi, perne, prosoape sub picioare.

În timpul zilei se recomandă evitarea petrecerii unor perioade lungi în picioare dar și în șezut. Dacă aceste poziții nu pot fi evitate, asigurați-vă că mișcați picioarele la intervale regulate. În timpul șezutului, evitați să așezați picioarele picior peste picior pentru a nu întrerupe circulația sângelui.

Mișcarea este ideală împotriva senzației de picioare grele în timpul sarcinii. Se recomandă mersul pe bicicletă, gimnastica specială pentru perioada sarcinii și plimbările. Dacă întâlniți pe drum și o sursă de apă rece, puteți încerca un duș pentru picioare, întrucât apa rece va contracta vasele sangvine.

Pentru evitarea senzației de picioare grele din timpul sarcinii se recomandă purtarea de ciorapi de compresie. Dacă însă s-au format deja varice proeminente, medicul poate recomanda injecții cu heparină pentru a reduce riscul de apariție a trombozei.

Produse
Articole similare
Dermatita de scutec, prevenire și tratare
Majoritatea părinților cunosc situația: fundul moale de bebeluș este roșu și iritat, scutecul îl jen...
Citeste
Sfaturi pentru femeile gravide
Sarcina nu trebuie sa fie o perioada total lipsita de restrictii. Multe femei se simt foarte bine to...
Citeste
Depresia post-partum
Pentru majoritatea celor afectate, reactia este de cele mai multe ori de neinteles. In locul fericir...
Citeste
Check list in perioada de sarcina
Prin inceperea perioadei sarcinii, incepe un nou capitol al vietii, plin de neprevazut. Pe langa buc...
Citeste
Sport pentru copii
Copiilor le place miscarea in mod natural. Le place sa sara, sa alerge, sa se catare – sportul...
Citeste
Nașterea prin cezariană – Avantaje și dezavantaje
Naștere naturală vs naștere prin cezarianăSusținătorii nașterii naturale sunt de părere că prin ceza...
Citeste
Alege farmacia
Comandă