https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Medicii atrag atentia asupra sariturilor pe trambulina

21 Jul. 2017
Medicii atrag atentia asupra sariturilor pe trambulina

Riscul de fracturi osoase si leziuni

Chirurgii traumatologi atrag atentia asupra pericolelor la care se expun persoanele care sar pe trambulina. Numarul trambulinelor folosite in spatii private a crescut constant si la fel si numarul fracturilor osoase, a leziunilor, a traumatismelor craniene si a contuziilor, a declarat recent purtatorul de cuvant al Societatii germane pentru ortopedie si traumatologie in Berlin, cu ocazia zilei sigurantei copiilor. In special copiii sunt cei expusi pericolelor.

 

Accidentele se produc in urma saritorilor, a plaselor de protectie necorespunzatoare sau a folosirii trambulinelor de mai multi copii concomitent. Pe trambulina, copiii pot sari mai multi metri in aer, moment in care isi pierd rapid controlul asupra corpului. Cele mai periculoase sunt cazaturile la sol, pe marginea trambulinei, pe arcurile de otel sau impacturile cu alti copii.

                                                         

"Copiii foarte mici sunt cei mai expusi pericolelor", declara chirurgul pediatru Peter Schmittenbecher. Acest fapt se datoreaza capacitatilor motrice si de coordonare inca insuficient dezvoltate. In plus, articulatiile celor mici sunt inca foarte instabile. Prin sariturile la comun a copiilor de varste si greutati diferite, se ajunge imediat la un dezechilibru de greutate si "un transfer de energie care ii propulseaza pe copiii mai mici si mai usori in aer, in mod necontrolat".

 

Potrivit studiului publicat de institutul Robert-Koch in anul 2016, sariturile pe trambulina reprezinta cauza cea mai frecventa a accidentelor la grupa de varsta 1-6 ani. In plus, un studiu publicat in anul 2014 de medicii ortopezi si traumatologi germani, a aratat ca numarul accidentelor pe trambulina s-a triplat in randul copiilor de sub 15 ani.

 

Expertii recomanda ca trambulinele sa fie folosite individual de copii, sub atenta supraveghere a copiilor. Salturile inalte (flip) ar trebui evitate, deoarece o aterizare accidentala in cap poate conduce la o fractura de coloana.

 

Riscurile de accidentale pot fi redusa prin constientizarea pericolelor si folosirea elementelor tehnice de siguranta. In principiu, sariturile pe trambulina sunt benefice pentru intarirea musculaturii copiilor si compensarea zilelor petrecute in mod sedentar.

Comunități