https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Mama si copilul Mama si copilul

Ingrijirea pielii in timpul sarcinii

22 Mar. 2016
Ingrijirea pielii in timpul sarcinii

Perioada sarcinii poate fi frumoasa, dar si solicitanta – atat pentru starea sufleteasca, cat si pentru pielea femeilor insarcinate. Abdomenul, spre exemplu, are nevoie de atentie speciala, dar si ingrijirea pielii intregului corp si a tenului trebuie schimbata de-a lungul perioadei, deoarece schimbarile hormonale sunt deseori vizibile la nivelul pielii .

Dr. med. Bernd Kleine-Gunk, seful sectiei de ginecologie din cadrul Euromed Clinic Fürth si specialist in medicina estetica ne va oferi cateva raspunsuri in ceea ce priveste ingrijirea pielii in timpul sarcinii.

Dl. Dr. Kleine-Gunk, sarcina vine la pachet cu multe schimbari pentru piele. Majoritatea femeilor sunt constiente de riscul  vergeturilor. Asadar, abdomenul are nevoie de o atentie speciala. Ce ne puteti recomanda?

DR. KLEINE-GUNK: Vergeturile se numara printre cele mai frecvente probleme de piele in perioada sarcinii. Apar, de regula, destul de tarziu in sarcina, atunci cand sarcina este mai rotunda, mai evidenta. De aceea este foarte important sa incepeti procesul de ingrijire al pielii cat mai devreme, pentru a pregati pielea pentru intinderea care o asteapta. Uleiurile de ingrijire pe baza naturala, cu continut de vitamina E s-au dovedit a fi foarte eficiente.

Ce areal ar trebui masa?

Ar trebui masata intreaga piele care este afectata de cresterea in volum. Asadar abdomenul in primul rand dar si sanii, deoarece vergeturile pot sa apara si aici.

Multe femei se plang de retinerile de apa din timpul sarcinii, care au ca urmari umflarea membrelor. La ce ar trebui sa fie atente?

Retinerile minime de apa sunt foarte frecvente si in general inofensive. Pot fi combatute cu comprese reci, cu mentinerea picioarelor la inaltime si aplicarea de creme reci in zonele afectate. Retinerile mai accentuate de apa pot indica anumite complicatii medicale, in special daca sunt combinate cu hipertensiune arteriala. De aceea, recomand doamnelor care se confrunta cu retineri mari de apa se se adreseze medicului lor ginecolog.

Este necesara schimbare rutinei de ingrijire a tenului?

Pielea fetei este foarte sensibila. Produsele cu pH neutru sau usor acid de 5,5 nu irita si mentin echilibrul pielii. Este important sa folositi o crema de fata care sa va asigure si protectie UVA si UVB. Schimbarile hormonale sensibilizeaza suplimentar pielea la  expunerea solara, fapt ce poate conduce la tulburari de pigmentare. Acestea din urma se observa cel mai frecvent in jurul arcadei, a buzei superioare si pe barbie. De cele mai multe ori se retrag spontan dupa sarcina, insa pot sa deranjeze in timpul sarcinii.

Ar trebui sa evitam complet expunerea la soare in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, pielea fetei ar trebui obligatoriu protejata cu o crema cu factor de protectie UV. sedintele de bronzare la solar ar trebui sistate, deoarece tulburarile de pigmentare se datoreaza razelor UVA. Acestea din urma pot patrunde prin sticla si sunt foarte puternice chiar si in zilele innorate. Asadar, aplicati crema de protectie solara chiar si in zilele mohorate. Expunerea la soare ar trebui evitata, insa daca este imposibil, cea mai buna protectie sunt hainele si o palarie cu boruri largi pentru protejearea fetei.

Va multumim pentru sfaturile interesante.

Comunități