Alege farmacia

Alaptarea este benefica pentru copil, pentru mama si pentru economie

Alaptarea este benefica pentru copil, pentru mama si pentru economie

Alaptarea este benefica nu doar pentru bebelusi si pentru starea de sanatate a mamei ci si pentru economia mondiala. Aceasta este concluzia mai multor studii care au cercetat mame care isi alapteaza copiii. Rezultatele au fost publicate de curand in revista de specialitate "The Lancet" din Marea Britanie. Astfel, potrivit studiului, alaptarea prelungita poate preintampina moartea a peste 800 000 de bebelusi anual si decesul cauzat de cancerul mamar in peste 20 000 de cazuri.

Studiul complet se bazeaza pe date colectate din zeci de studii si analize privind efectele alaptarii asupra sanatatii. In statele puternic industrializate numai 1 din 5 copii este alaptat pentru o perioada de 12 luni. In tarile slab dezvoltate, numarul copiilor alaptati pentru o perioada de sase luni scade la 1 din 3 copii. Astfel, nou-nascutii nu se pot bucura de avantajele pe care le confera laptele matern, explica autorii studiului .

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea stricta in primele sase luni de viata si alaptarea alternata pana la varsta de doi ani. Laptele matern contine toti nutrientii de care bebelusii au nevoie, protejandu-i in acelasi timp si impotriva bolilor specifice copilariei.

In tarile dezvoltate, alaptarea prelungita scade riscul mortii subite in randul bebelusilor cu pana la o treime, declara autorii. In tarile sub-dezvoltate, alaptarea prelungita ar putea si scada numarul de cazuri de diaree epidemica pana la jumatate, si ar putea preintampina pana la o treime din cazurile de boli respiratorii. In plus, laptele matern scade riscul aparitiei diabetului si a obezitatii in randul copiilor, protejandu-le in acelasi timp si pe mame impotriva cancerului mamar si ovarian. Astfel scad si cheltuielile din sistemul de sanatate.

In plus, alaptarea stimuleaza inteligenta, potrivit studiului. Si acest din urma aspect este benefic pentru economia mondiala. Printre statele dezvoltate, in Marea Britanie, Irlanda si Danemarca se inregistreaza cele mai mici valori privind alaptarea in primele 12 luni de viata. In unele societati, alaptarea in public reprezinta un subiect tabu.

Produse
Articole similare
Crina Coliban, despre alaptare - Lapte matern pentru puiul de om
După mai mult de 7 ani de “alăptat” copiii din România, m-am gândit să scriu pentru comunitatea Alph...
Citeste
Alimentația (sănătoasă) pentru copii și adolescenți
Alimentația adecvată reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea optimă a copilului. În copil...
Citeste
Mic dejun sanatos pentru copii
Dupa trei luni de vacanta, copiii s-au intors de curand la scoala: jos din pat si fuga la scoala. In...
Citeste
Diversificarea
Crina ColibanSpecialist în Diversificarea bebelușilor și Hrănirea copiilor mofturoșiCare sunt...
Citeste
Obezitatea si malnutritia la copii
Mâncarea este o necesitate, dar şi o plӑcere, prin mixul de gusturi, arome şi texturi. Dar dac...
Citeste
Comandă