Alege farmacia

Varza murata reduce riscul de cancer de colon

Varza murata reduce riscul de cancer de colon

Varza murată, un aliment nelipsit al multor culturi din întreaga lume, fie preparată în casă, fie cumpărată, este consumată cu mare plăcere de generaţii întregi datorită gustul său sărat-acrişor şi aromei specifice. Însă varza murată are o serie de beneficii pentru sănătate, care o pot face mai atractivă, chiar şi pentru cei care încă ezită.

Beneficii varza murata

Murarea verzei presupune păstrarea sa în contact cu bacteriile prezente în mod natural pe frunzele sale, sare, apă şi alte ingrediente, pentru o perioadă de cel puţin 6 săptămâni. În acest timp, microorganismele consumă zahărul din varză şi contribuie la fermentarea sa şi la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea probioticelor. Probioticele sunt bacterii ce susţin sănătatea sistemului digestiv şi cresc capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele şi mineralele din alimente. Fermentarea verzei creşte conţinutul de sodiu, un element ce trebuie luat în considerare în cazul dietelor sărace în sare.

O porţie de 100 de grame de varză murată asigură până la 30% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, între 10% şi 15% - vitamina K, 6% - folat, acizi graşi Omega 3 şi 6,8% - fier, 10% - cupru, fibre dar şi aproape 30% din DZR de sodiu.

Cei mai importanţi compuşi din varza murată sunt antioxidanţii de tipul vitaminei C, compuşii cu sulf şi alţi polifenoli care contribuie la scăderea riscului de dezvoltare a celulelor canceroase. Cercetătorii au observat că aceste substanţe din varza crudă, care se menţin şi în varza murată, previn mutațiile celulare și evoluţia celulelor maligne. Procesul de fermentare creează, la rândul său, compuși vegetali particulari care suprimă creșterea celulelor precanceroase, protejând împotriva cancerului de colon, de sân sau de prostată.              

Probioticele existente în cantitate mare în varza murată susţin sănătatea microbiomului intestinal şi funcţionarea normală a sistemului imunitar, protejând, astfel, alături de vitamina C, organismul împotriva infecţiilor. Probioticele hrănesc bacteriile bune de la nivelul intestinului, limitând dezvoltarea microorganismelor nocive şi susţinând o digestie normală. În plus, studiile au demonstrat că sănătatea tractului digestiv se află în legătură directă cu echilibrul mental, conducând la o rezistenţă crescută la stres şi la o bună sănătate a creierului.

Fibrele, vitamina K şi acizii graşi esenţiali prezenţi în varza murată contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, prin scăderea nivelului de colesterol, a hipertensiunii arteriale şi a riscului de ateroscleroză. În plus, fibrele ajută la scăderea în greutate.

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă