Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Usturoiul

11 Jul. 2016
Usturoiul

Usturoiul obisnuit (Allium sativum) este disponibil in magazine pe tot parcursul anului. Beneficiile usturoiului pentru sanatate constituie o certitudine, iar cand vine vorba de gatit, stim cu totii macar o reteta care contine si usturoi.

Usturoiul este apreciat din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale antibacteriene. Spaghetele "Aglio e Olio", un tzatziki proaspat sau putin usturoi adaugat in sosul de rosii, sunt retete pe care nu ni le-am putea inchipui fara usturoi.

Usturoiul ca planta medicinala

Vechii egipteni foloseau usturoiul pentru tratarea parazitilor intestinali. Ulterior, i-au fost atribuite si beneficii de vindecare a muscaturilor de animale, a caderii parului si chiar a afectiunilor pulmonare. In prezent, usturoiul este cel mai des folosit in tratarea unei boli foarte raspandite: arterioscleroza.

Substantele active cu efect terapeutic sunt responsabile si pentru mirosul specific usturoiului. Este vorba de legaturile organice de sulf cum ar fi alicina. Aceasta impreuna cu alte legaturi actioneaza in diferite puncte ale organismului, protejand printre altele organismul impotriva bolilor sistemului circulator.

Pe de-o parte au un efect de subtiere a sangelui si de prevenire a aglutinarii trombocitelor, permitand sangelui sa curga mai usor prin vene si sa se coaguleze mai incet. Se evita astfel formarea de cheaguri de sange. In plus, exista studii care au demonstrat capacitatea usturoiului de a reduce tensiunea arteriala. In prezent, discutiile cu privire la capacitatea alicinei de a reduce nivelul de colesterol LDL din sange sunt sustinute si de studii care confirma proprietatile usturoiului de a reduce riscul cardiovascular, atat prin mecanism hipolipemiant cat si prin alte mecanisme (antiinflamator, antioxidant, antiagregant,  etc)

Modul de actionare al usturoiului

Persoanele care vor sa profite la maxim de beneficiile usturoiului asupra sanatatii, trebuie sa retina urmatoarele: alicina este eliberata doar atunci cand peretii celulari ai usturoiului sunt zdrobiti /presati. Este momentul in care este eliberata o enzima, substanta premergatoare alicinei si care se descompune in alicina si alte legaturi.

Potrivit cercetatorilor argetinieni, este important sa zdrobiti usturoiul inainte de a-l consuma si de a-l lasa deoparte 10 minute pentru a permite enzimei alinaza sa produca substanta alicina, benefica pentru sanatate. Nu gatiti usturoiul pentru o perioada mai lunga de 1 minut, legaturile de sulf sunt sensibile la temperaturi ridicate.

Pentru a va asigura ca sunt pastrate toate proprietatile, consumati usturoiul in stare propaspata sau adaugati usturoiul la sfarsit, la cateva minute dupa ce ati oprit focul.

Eficienta este asigurata si de preparatele concentrate disponibile in farmacii, in special drajeurile. Multe dintre acestea contin si alte plante precum paducel si vasc, renumite pentru intarirea functiei cardiace si a sistemului circulator. Capsulele rezistente la sucul gastric va asigura ca mirosul specific usturoiului nu se resimte imediat dupa administrare.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1770 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități