Alege farmacia

Tulburarile de somn generate de stres, depresie si izolare

Tulburarile de somn generate de stres, depresie si izolare

Somnul, pe cât de binefăcător este, pe atât de sensibil la schimbările de viață, îndeosebi la stres. În contextul izolării sociale, ca măsură de prevenire a răspândirii Covid-19, grijile pentru siguranța familiei și echilibrul financiar își pun amprenta asupra stării psihice, iar stresul, simptomele anxioase și depresive cunosc o accentuare în rândul populației, afectând și calitatea somnului.

Insomnia este una dintre tulburările de somn cele mai frecvente, care poate fi întreținută de practicarea unor obiceiuri nesănătoase în preajma orelor de somn, de lucrul în ture de noapte, sau expunerea la stres, emoții puternice, preocupări și ruminații cu privire la probleme, precum și stare de „alertă”, de hiperexcitație nervoasă. 

 Efectele insomniei

Tulburările de somn au efecte atât asupra organismului, cât și asupra psihicului. Pe lângă slăbirea imunității sau afectarea metabolismului, se pot accentua stările de iritabilitate, anxietatea, inclusiv cea legată de capacitatea de a adormi, precum și tiparele negative de gândire, scăzând în același timp puterea de concentrare a atenției la sarcinile zilnice sau cea de procesare a informațiilor.      

Cum poți aborda tulburările de somn?

Iată câteva sugestii pe care le poți lua în considerare pentru îmbunătățirea somnului:

1. Investește în tine! Dezvoltă-ți reziliența! Aceasta este abilitatea persoanei de a reveni la starea de echilibru psihologic anterioară producerii evenimentului stresant, prin aplicarea unor comportamente adaptative. Apelează la prieteni, dezvoltă încrederea în abilitățile tale, schimbă perspectiva asupra evenimentelor, stabilește obiective personale.

2. Consultă un medic! Cere sfatul medicului pentru a găsi varianta optimă de tratament. De asemenea, tratamentul medicamentos poate fi cuplat cu serviciile psihologice.

3. Invață tehnici de relaxare! Acestea te vor ajuta să gestionezi stresul, iar pentru a găsi tehnica potrivită pentru tine poți încerca mai multe la început, de la tehnici de meditație, de respirație lentă și profundă, până la cele de relaxare musculară progresivă.


4. Fă mișcare! Fie că e vorba de exerciții fizice sau de dans, de mersul pe jos în mod regulat, sau cu bicicleta, mișcarea va ajuta corpul tău să descarce tensiunile acumulate.  


5. Menține ritualuri sănătoase pentru somnul tău! Nu consuma cofeină sau energizante în a doua parte a zilei, nici nu urmări știri sau emisiuni TV în apropierea orei de culcare. Păstrează o oră de culcare stabilă, urmează un ritual de adormire (ca de exemplu, a citi câteva pagini dintr-o carte preferată, o baie relaxantă).

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 masuri cu efect calmant...
Este normal sa ne enervam din cand in cand. Deseori sunt doar nimicuri care reusesc sa ne scoata din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferenta din creierul uman
Chiar le este barbatilor imposibil sa asculte? Chiar au femeile probleme cu parcarea masinii? Cercet...
Citeste
Comandă