Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Tranzitia de la post la alimentatia normala

21 Apr. 2020
Tranzitia de la post la alimentatia normala

În timpul postului, organismul beneficiază de un aport crescut de fibre, fitonutrienți, vitamine şi minerale vegetale, care susțin procesele naturale de detoxifiere, alcalinizare şi eliminare a excesului de grăsimi. În plus, digestia se desfăşoară mai uşor, necesitând un aport mai scăzut de energie. Aşadar, atunci când facem tranziția către alimentația normală trebuie să ținem cont de efortul suplimentar la care ne supunem corpul, pentru a evita neplăcerile asociate.   

Iată câteva sfaturi de nutriție, pentru a vă putea bucura de bogăția de arome, gusturi şi tentații, a meniurilor de Paşte.

  • Reintroduceți alimentele de origine animală treptat. Pentru a vă reacomoda sistemul digestiv cu carnea, ouăle şi brânzeturile, trebuie să introduceți câte un astfel de aliment, pe rând, preferabil în zile diferite. Începeți cu ouăle, apoi lactate sau brânzeturi şi, abia în ce-a de-a treia zi, carne slabă, preparată prin frigere sau coacere. Nu este recomandat să asociați aceste alimente, întrucât pot provoca indigestii sau stări de disconfort abdominal, precum balonări şi flatulență.
  • Mențineți un aport crescut de vegetale. Odată ce ați decis să încheiați postul, nu renunțați la consumul de fructe şi legume. Ele trebuie să constituie ponderea principală a alimentelor din meniul viitor, pentru a evita perturbarea digestiei şi a avea o alimentație echilibrată şi sănătoasă.
  • Ajutați digestia cu suplimente de enzime. În timpul postului, sistemul digestiv reduce producerea de enzime ce descompun alimentele de origine animală. Aşadar, pentru a susține o digestie uşoară după revenirea la alimentația normală, puteți ajuta organismul cu suplimente de enzime. Fructele şi legumele sunt şi ele bogate în enzime. Aşadar, în loc de desertul clasic cu zahăr, puteți încerca să consumați banane, kiwi, ananas, papaya sau curmale, la finalul meselor.   
  • Mizați pe calitate, nu pe cantitate. Bogăția meselor de Paşte nu va consta în cantități impresionante de mâncare, ci în calitatea ingredientelor. Cumpărați carne din surse sigure, unde animalele cresc libere şi sunt hrănite natural, fără antibiotice sau hormoni. Căutați mențiunea Bio sau Organic, citiți cu atenție etichetele. Carnea roşie provenită din surse bio este sănătoasă, fiind bogată în vitamina B12, fier, zinc şi acizi graşi esențiali.   
  • Mențineți o hidratare optimă. Asigurați-vă că aveți la fiecare masă o supă caldă sau un ceai de plante cald. Beți sucuri naturale de fructe şi apă. Sursele de hidratare sunt multiple, însă evitați consumul în exces de alcool – acesta duce la deshidratare.
  • Faceți mişcare. O plimbare după fiecare masă consistentă, alături de practicarea mersului activ timp de 30 de minute pe zi, vor favoriza digestia, starea de bine şi o greutate optimă.
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități