Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Terapia moxa

12 Jul. 2017
Terapia moxa

Terapia moxa (numita si: Moxibustia) este o forma de acupunctura care isi are originile in medicina traditionala chineza. Spre deosebire de acupunctura, moxibustia este mai putin cunoscuta in tarile vestice.

Tratament

Moxibustia consta in arderea unor cantitati mici de plante medicinale in punctele de acupunctura de pe suprafata corpului. Pelinul negru este printre cele mai folosite plante in moxibustie.

Pelinul negru contine elemente active importante, in special uleiuri eterice, dar si:

  • Colina
  • Rasina
  • Vitaminele A, B, C si D
  • Clorura de potasiu
  • fier
  • Magneziu

Prin efectul caldurii din timpul arderii, este stimulat sistemul meridian energetic, fiind eliberata mai multa energie.

In medicina traditionala chineza, terapia moxa este folosita pentru prevenirea a diferite afectiuni. Potrivit unui vechi proverb chinez, nimeni nu ar trebui sa plece in calatorii, fara a se incarca mai intai de Qi, energia vitala.

Tratament cu moxa

Moxibustia poate fi realizata in diferite moduri:

  1. Metoda directa
  2. Metoda indirecta
  3. Conul Moxa
  4. Acele moxa

Important: terapia nu este realizata pe fata si nici pe tesuturile conjunctive

Tratamentul moxa direct si indirect

In cazul metodei directe, terapeutul asaza sfera de plante uscate pe punctele de acupunctura si le incendiaza. Acestea sunt aprinse usor, pana cand pacientul resimte senzatia de caldura, asa-numitul sentiment De-Qi, descris deseori ca o durere ascutita de arsura.

In functie de durata, metoda directa poate conduce la formarea de basici si ulterior cicatrici. Aceasta forma este dureroasa si este folosita aproape exclusiv in China.

In Europa este mai raspandita metoda indirecta. Ca protectie impotriva arderii sau pentru accentuarea efectului sunt folosite felii de ghimber, usturoi sau sare. Odata ce pacientul resimte caldura in punctul de acupunctura, sfera moxa este mutata in urmatorul punct. Fiecare punct de acupunctura trebuie incalzite de 6- 8 ori.

Conul Moxa

Planta medicinala poate fi folosita si sub forma unui con de hartie subtire in interiorul caruia se afla planta uscata care se aprinde la un capat.

Terapeutul se apropie constant cu varful fierbinte de punctele de acupunctura (la 0,5-1 centimetru) pana cand persoana tratata resimte sentimentul De-Qi. Si in acest caz, procesul este repetat pana cand se observa inrosirea clara a pielii.

Moxa cu ace de acupunctura

In plus, amestecul de plante medicinale poate fi asezat pe acele de acupunctura deja introduse. Prin aceasta metoda, caldura pulberii calde este transmisa prin ac direct in piele.

O sedinta dureaza in medie 15-30 si este repetata dupa mai de o zi si apoi dupa pauze mai lungi (in total pana la opt tratamente). Ulterior este suficienta aplicarea de doze la intervale de 7-10 zile.

Domenii de aplicare ale terapiei moxa

Moxibustia este recomandata in tratarea racelilor provocate de umezeala dar si a altor afectiuni cu caracter cronic precum: 

  • Bronsita cronica
  • Astmul cronic
  • depresii
  • stari de epuizare ulterioare bolilor cronice
  • reactii de extenuare

Similar acupuncturii, si moxibustia este folosita in tratarea durerilor, spre exemplu a migrenelor si a durerilor de cap, dar si a afectiunilor aparatului locomotor, a vertebrelor si lumbago.

 

Terapia moxa poate fi aplicata direct de pacienti dupa un instructaj detaliat din partea terapeutului. Cea mai sigura metoda este cea indirecta cu conul moxa.

Orientativ, medicul marcheaza cu o carioca punctele de acupunctura alese pentru tratament.

Complicatii

Terapia moxa ar trebuie evitata in cazul afectiunilor acute, a starilor febrile, a hipertensiunii, a insomniilor dar si in timpul menstruatiei.

Comunități