Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Tati si copii

04 Nov. 2016
Tati si copii

Ce pot face tatii al caror program de munca nu le permite sa petreaca mult timp cu copiii? Foarte simplu: trebuie sa actioneze! Cei care lucreaza simt ca le ramane prea putin timp petrecut cu familia. Iata o problema cu care se confrunta nu doar mamele active din punct de vedere profesional. Distribuirea sarcinilor este in continuare cea clasica: barbatul este cel care asigura marea parte a castigului in timp ce femeia preia sarcinile de familie, fapt care da nastere unui conflict in randul barbatilor care ar dori sa fie mai implicati in cresterea copiilor, insa locul de munca le consuma majoritatea timpului. Astfel, in medie le raman doar 75 de minute zilnic pe care il pot petrece cu copiii.

Descoperirea reciproca

Drumetii in padure, excursii la tara, catarari, seri de lucru manual, pregatirea micului dejun sambata, iata cateva activitati pe care tatii le pot face alaturi de copii: fie ca este vorba de o activitate sportiva sau plina de fantezie, tatii vor sa le ofere celor mici momente de aventura. Tatii prefera timpul petrecut in natura, alaturi de cei mici, in locul discutiilor purtate intre patru pereti. Hobby-urile practicate impreuna intaresc increderea reciproca si accentueaza sentimentul de ”noi”. Prin jocuri, tatii si copiii afla mai multe unul despre celalalt si ajung sa comunice mai usor.

Tot mai multe societati recunosc importanta familiilor functionale pentru angajati. In discutiile purtate dupa programul de lucru, se schimba sfaturi nu doar in materie profesionala ci si in ceea ce priveste cresterea celor mici. Mamele sunt de cele mai multe ori foarte pregatite si informate si ii sfatuiesc pe tati cum sa abordeze anumite situatii.

Insa cand vine vorba de educatie, este mereu loc de mai bine. Cu cat participarea tatilor la cresterea copiilor este mai mare, cu atat vor avea de profitat cei mici. Copiii tatilor activi sunt mai sensibili, se remarca printr-o fixare mai scazuta a rolurilor in functie de gen, dovedesc o rezistenta sporita la stres si competente sociale mai bune. Cu cat tatii isi dau mai mult silinta sa participe in cresterea copiilor, cu atat progresul de dezvoltare al copiilor va fi mai semnificativ.

Participare

Inclusiv viata de familie si de cuplu au de profitat atunci cand tatii petrec mai mult timp alaturi de cei mici. Se pot crea anumite ritualuri cum ar fi telefonul dat celui mic atunci cand iese de la gradinita, sau plimbarea pe care o puteti face in zilele cu program mai scurt. Atunci cand tatii petrec putin timp alaturi de cei mici, timpul petrecut impreuna trebuie sa fie unul de calitate, in care tatii se concentreaza exclusiv asupra copiilor, iar acest lucru nu inseamna doar intrebari despre propriile experiente deoarece raspunsurile vor fi cu siguranta monosilabilce.

Tatii ar trebui sa le permita copiilor sa ia parte la propria viata, povestindu-le despre locul de munca, de exemplu. Se dezvolta astfel subiecte de discutie, cei mici afla cu ce se ocupa tatal atunci cand nu este acasa si ajung sa inteleaga de ce timpul este atat de scurt uneori. Evitati petrecerea timpului de dupa program cu alte sarcini de serviciu. Copiii vor intelege cand tatal are nevoie de o pauza insa nu vor ierta lipsa permanenta de atentie.

Comunități