https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Studiu: cateva kilograme in plus – cativa ani in minus

27 Jul. 2016
Studiu: cateva kilograme in plus – cativa ani in minus

Un studiu desfasurat de-a lungul unei perioade de cateva decenii a demonstrat legatura dintre supraponderabilitate si decesele premature.

Greutatea in exces scurteaza speranta de viata – aceasta este concluzia celui mai complex studiu desfasurat pe o perioada mai lunga de timp, prin care s-a dorit stabilirea legaturilor dintre greutatea corporala si riscul de deces. Pentru persoanele cu o supraponderabilitate medie, speranta de viata scade cu un an, iar pentru cei cu supraponderabilitate severa, speranta de viata poate sa scada si cu pana la 10 ani. Studiul a fost format dintr-o echipa de cercetatori internationala, datele fiind colectate de la milioane de pacienti. Rezultatele au fost publicate recent in revista de specialitate "The Lancet".

Prin rezultatele obtinute cu ajutorul proiectului, autorii reusesc sa contrazica opinia potrivit careia cateva kilograme in plus nu ar afecta speranta de viata. "Acest studiu demonstreaza definitiv ca greutatea in exces sau obezitatea se afla in legatura directa cu decesele premature", a declarat autorul principal, Emanuele Di Angelantonio din cadrul Universitatii Cambridge. Acest risc creste permanent si precipitate cu fiecare kilogram in plus.

In cazul persoanelor care inregistreaza o greutate mult peste cea normala (obezitate), riscul decesului inaintea implinirii varstei de 70 de ani este de 1:1. Riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, a atacurilor cerebrale, cancer, a problemelor respiratorii creste odata cu greutatea in exces. Potrivit studiului, barbatii sunt mult mai expusi riscului unui deces prematur in cazul supraponderabilitatii, comparativ cu femeile.

Conform autorilor, relevanta studiului consta in baza semnificativa a sondajului, respectiv pe cel mai mare set de data de pacienti folosit vreodata pentru un studiu pentru stabilirea unei legaturi intre kilogramele in exces si mortalitatea.

La inceput, cercetatorii au avut la dispozitie datele de pacienti colectate de la 10,6 milioane de persoane, care au fost colectate intre 1970 si 2015 pentru studii individuale. Cercetatorii au exclus din aceste seturi de date, pe acei pacienti a caror cauza a mortii s-ar fi putut datora unei alte probleme decat kilogramele in exces – cum ar fi fumatorii sau persoanele cu afectiuni cronice. 

Astfel, au ramas datele a 3,9 milioane de persoane de pe patru continente, care au fost astfel incluse in studiu. Astfel, in cazul persoanelor cu o supraponderabilitate redusa s-a constatat reducerea sperantei de viata cu un an. In cazul persoanelor cu obezitate moderata, speranta de viata a scazut in medie cu 3 ani, iar pentru cei cu obezitate severa, cu pana la 10 ani. Pentru clasificarea in categorii de supraponderabilitate, cercetatorii s-au bazat pe sistemul indicelui de masa corporala dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)

Daca persoanele supraponderale ar scadea in greutate, numarul cazurilor de mortalitate ar putea fi redus semnificativ, declara autorii studiului. Spre exemplu, in America de nord, o persoana din cinci ar putea evita decesul timpuriu, iar in Europa o persoana din sapte.

Rata mare a mortalitatii din America de nord ar putea sa devina rata normala daca trendul actual al supraponderabilitatii ar fi promovat si in alte parti ale lumii, atrag atentia autorii. Potrivit cifrelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se inregistreaza in prezent 1,9 miliarde de persoane supraponderale la nivel mondial. Din acestea, 600 de milioane de persoane sunt obeze.




Comunități