https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Soarele si copiii

21 Jul. 2020
Soarele si copiii

Pielea sensibilӑ a copiilor mici şi nivelul scӑzut de melaninӑ, compus ce conferӑ pigmentare pielii şi a cӑrui funcţie principalӑ este de apӑrare împotriva radiaţiilor solare, îi fac mult mai vulnerabili sub acţiunea razelor ultraviolete UVA, UVB şi a radiaţiilor infraroşii IRA. 

Ce trebuie sӑ ştim despre radiaţiile solare?

Razele UVA constituie 95% din razele ultraviolete ce ajung pe pӑmânt, trec prin bariere de tip nori sau sticlӑ şi pӑtrund în piele, ducând la producerea radicalilor liberi, a foto-îmbӑtrânirii cutanate şi a cancerului de piele.

Razele UVB, pe de altӑ parte, pot fi blocate de nori şi sticlӑ, şi pӑtrund în epidermӑ, producând bronzarea, dar şi arsurile solare, alergiile cutanate şi cancerul de piele.

Radiaţiile infraroşii, IRA, pӑtrund în profunzimea pielii, încӑlzind şi deteriorând. Acestea sunt mai puţin cercetate şi vizate de soluţiile de protecţie solarӑ, însӑ sunt responsabile, la rândul lor, pentru îmbӑtrânirea fotoindusӑ şi pentru carcinogenezӑ, prin activarea proteinkinazei mitogene şi afectarea fibroblastelor dermice.

Protejarea copiilor împotriva radiaţiilor solare

Beneficiile soarelui sunt recunoscute de medicii pediatri, iar recomandӑrile lor vizeazӑ o expunere moderatӑ, în afara orelor de vârf ale radiaţiilor solare, 10.00-16.00, pentru facilitarea sintezei de vitamina D de cӑtre organism.

Sugarii sub 6 luni nu trebuie expuşi razelor directe ale soarelui, iar dacӑ sunt în exterior, trebuie sӑ stea la umbrӑ şi sӑ poarte haine protectoare, cu mâneci şi pantaloni lungi, precum şi o pӑlӑrie din bumbac, cu boruri largi. Astfel, nu se recomandӑ utilizarea de loţiuni cu protecţie solarӑ, ci evitarea situaţiilor ce ar necesita aplicarea acestora.

Copiii cu vârste între 6 luni şi 2 ani vor fi protejaţi de razele directe ale soarelui prin haine lejere, pӑlӑrii cu boruri largi, ochelari de soare din material plastic uşor maleabil, cu 100% protecţie UV şi menţinerea, pe cât posibil, la umbrӑ. Se recomandӑ utilizarea cremelor cu protecţie solarӑ crescutӑ, cu minimum 30 SPF şi filtre minerale, în detrimentul celor cu filtre chimice, care pӑtrund în circuitul sangvin, hidratare corespunzӑtoare şi evitarea expunerii la soare în intervalul 10.00-16.00.

Preşcolarii şi şcolarii sunt mult mai expuşi radiaţiilor solare, prin prisma activitӑţilor în aer liber, aşadar loţiunea de protecţie solarӑ va trebui aplicatӑ cu 30 de minute înainte de expunere şi reaplicatӑ în cantitӑţile recomandate, la fiecare 2 ore. Purtarea ochelarilor de soare cu protecţie 100% UV şi a unei şepci sau pӑlӑrii vor proteja ochii şi scalpul copilului de radiaţiile solare. Hidratarea cu apӑ este esenţialӑ, iar bronzarea pielii nu va exclude protejarea sa.  

Comunități