https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Sfântu Gheorghe, miracolul de la vărsarea Dunării în Marea Neagră

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 04 Oct. 2022
Sfântu Gheorghe, miracolul de la vărsarea Dunării în Marea Neagră

Delta Dunării a reprezentat dintotdeauna o atracţie pentru cercetători şi biologi, dar şi pentru aventurieri sau pescari interesaţi de capturi fabuloase. Cele trei braţe principale prin care fluviul Dunărea se revarsă în Marea Neagră sunt Sfântu Gheorghe, Sulina şi Chilia. Alături de multitudinea de canale, creează insule sălbatice şi habitate unice pentru mai mult de 7200 de specii de plante şi animale. Întregul ansamblu natural, cu o suprafaţă ce acoperă peste 8% din aria Europei, este în continuă transformare de peste 16.000 de ani și reprezintă una dintre cele mai frumoase delte din Europa, şi chiar din lume. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost inclusă, în anul 1991, în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind protejată prin convenţii naţionale şi internaţionale. 

La capătul estic al Deltei, acolo unde braţul Sfântu Gheorghe se întâlneşte cu Marea Neagră, se află şi un mic sat de pescari ce poartă numele canalului. Aici, în Sfântu Gheorghe, se ajunge doar cu catamaranul din Tulcea, Băltenii de Jos sau Mahmudia, ori cu şalupele rapide din Tulcea, Mahmudia sau Murighiol. Pe uliţele sale din nisip trec, din când în când, utilajele administraţiei locale de udat nisipul, câteva trocariciuri şi ATV-uri. Majoritatea sunt electrice, aparţinând unor pensiuni din sat care duc şi aduc turiştii de la plajă. Mai putem găsi vaci domestice sau semi-sălbatice, şi turişti ce descoperă farmecul locului pe jos. Câteva pensiuni şi doamne, care gătesc excepţional, oferă mese turiştilor cazaţi în sat.    

Sfântu Gheorge, scurt istoric 

Satul Sfântu Gheorghe, inclus în ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România”, dăinuie pe aceste meleaguri de multe sute de ani. Una dintre legendele care circulă este cea a unui balaur care ucidea oamenii din zonă, până când un tânăr i-a venit de hac – aluzie la Sfântul Mucenic Gheorghe.

Unul dintre primele documente ce atestă localitatea de la vărsarea Dunării este harta din 1318 a navigatorului genovez Pietro Vesconte. Pe harta sa, alături de Pangallia, Constanza și Solina, apare și denumirea San Georgio – acestea sunt traducerile denumirilor indigene, ale navigatorilor genovezi. Mai târziu, importanţa satului este recunoscută oficial şi de către turci, care utilizau gurile Dunării pentru comerţ şi navigaţie. 

Fiind atât de izolată, localitatea şi-a păstrat obiceiurile arhaice, localnicii ocupându-se şi astăzi cu pescuitul şi prepararea peştelui. Acum, mai ales în sezonul cald, străduţele prăfuite şi curţile localnicilor (fie că vorbim despre pensiuni, fie despre cei care îşi dechid gospodăria pentru a oferi mese tradiţionale pe bază de peşte) sunt traversate de turiştii dornici să experimenteze acest stil de viaţă.    

Ce puteţi vedea în Sfântu Gheorghe?

De cum păşiţi pe unul dintre cele câteva pontoane, veţi fi fascinaţi de atmosfera pitorească ce domneşte în sat, de căsuţele modeste și acoperite cu stuf, de uliţele pline cu nisip, de linia orizontului, ce pare a fi atât de departe. După o plimbare prin sat, veţi observa că foarte mulţi localnici organizează excursii cu barca în Delta Dunării. Excursiile pot dura de la 2-3 ore și până la 6 ore, în funcţie de traseu și de locul pe care doriţi să îl vizitaţi. Se pot organiza plimbări cu barca pe canalele cu nuferi, spre Marea Neagră, spre Insula Sacalin, prin rezervaţia Melea şi pe canale cu nuferi şi păsări, spre Rezervaţia Pădurea Caraorman – unde turiştii debarcă şi sunt plimbaţi cu maşina de teren. Aici puteți admira stejari seculari, dune de nisip, şi bea apă de la fântână. Vă mai puteți plimba prin Lacurile din Nord – o oază pentru păsările Deltei, unde veți găsi pelicani creți sau comuni, lebede, egrete, stârci, cormorani şi chiar vulturi codalb, o bijuterie a acestui areal natural. Desigur, se pot organiza excursii și către Pădurea Letea, unde se află hergheliile de cai sălbatici, sau către Sulina, pentru a vizita micuţul oraş de pe braţul vecin. Întrebaţi la cazare sau sunaţi la numerele de telefon trecute pe panourile expuse în curţile localnicilor.   

Sfântu Gheorghe are două atracții turistice inedite. Prima este plaja sălbatică, aflată la aproximativ 20-25 de minute de mers pe jos. Este populată de cirezi de vite semi-sălbatice, de cormorani şi pescăruşi. Cea de-a doua este reprezentată de gura de vărsare a Dunării. Cum ajungeţi la mare, mergeţi spre sud pentru a trăi cea mai fascinantă şi tulburătoare experienţă oferită de Delta Dunării: vărsarea Dunării în Marea Neagră. Contopirea dintre cele două forţe acvatice este marcată prin curenţi puternici de apă, vizibili de pe mal, aşadar scăldatul este interzis aici. Totouși, puteţi face baie în mare, în zona din dreptul drumului sau mai spre nord. 

Farul de aterizare Sfântu Gheorghe este un simbol al satului, o construcţie zveltă, vizibilă de la mare depărtare, având o înalţime a luminii de 50 de metri. Se poate ajunge la far printr-o plimbare spre Canalul Tătaru care, la rândul său, constituie o excelentă modalitate de a explora fauna şi flora Deltei Dunării.   

Festival de film în Sfântu Gheorghe

Festivalul Internaţional de Film Anonimul, are loc în Sfântu Gheorghe în fiecare an, în prima jumătate a lunii august. Acesta este, probabil, unul dintre cele mai longevive festivaluri de film din România. În acelaşi timp, Anonimul este unul dintre cele mai interesante festivaluri din ţară (nu numai din categoria „film”), datorită locului de desfăşurare, selecției de filme și concerte, precum şi tuturor celorlalte evenimente conexe. 

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități