Alege farmacia

Sarbatori echilibrate, in familie

Sarbatori echilibrate, in familie

Perioada sărbătorilor de iarnă reprezintă un prilej de a trăi un amalgam de emoții: bucurie, încordarea așteptării, surpriză, iubire, recunoștință, dar și stres, încordare, oboseală dusă la extrem, îngrijorare sau chiar tristețe și dezamăgire. De cele mai multe ori, omul condiționează modul în care se simte de factori materiali și așteptări, astfel încât oportunitatea de a simți bucurie se îngustează pe măsură ce cresc condiționările și rigiditatea tiparelor. 

            Printre factorii care contribuie la stresul sau tristețea asociate sărbătorilor se numără aștepările nerealiste, presiunea financiară, angajamentele sociale multiple, activitățile lucrative epuizante, consumerismul sau imposibilitatea de a petrece împreună cu persoanele semnificative, din diverse motive. Acești factori se suprapun și cu expunerea mai scăzută la lumina solară, fapt ce, în cazul anumitor persoane, afectează în mod direct dispoziția și nivelul de energie.

            Măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus sunt de natură restrictivă, astfel încât este nevoie de o abordare echilibrată și adaptată la realitate, acest lucru implicând o planificare din timp a activităților. Așadar, estimați necesarul familiei fără a exagera, evitați aglomerația și cumpărăturile din ultimul moment și achiziționați din timp cadourile și alimentele, folosind chiar și serviciile de livrare la domiciliu.

            Pentru copii, planificați activități amuzante în familie și fiți siguri că tonul emoțional al sărbătorilor îl dați dumneavoastră, copiii preluând de cele mai multe ori dispoziția adulților. Cu alte cuvinte, copiii vor aprecia mai degrabă atmosfera de bucurie și bună înțelegere, interacțiunile pozitive (prin jocuri, glume, tandrețe) decât numărul de feluri de mâncare, orele și energia investite în activitatea de gătit sau costul cadourilor.

            Crăciunul anului 2020 s-ar putea să arate diferit: cu bisericile mai puțin aglomerate, cu vizite mai puține la rude, cu imposibilitatea reuniunilor la restaurante, poate chiar cu mai puțini colindători. Este important să avem așteptări realiste și să păstrăm o atitudine echilibrată și deschisă față de ceea ce are el, totuși, de oferit: sens, speranță, solidaritate, conectare mai profundă cu cei care sunt alături de noi sau cu noi înșine. Sărbătorile anului 2020 ne provoacă să fim mai prevăzători în general, dar și să ne reconectăm mai degrabă la sensul decât la simbolurile lor, devalorizate deja prin multiplicare și repetitivitate. Paradoxal, „mai puțin” s-ar putea să devină „mai mult”, în funcție de perspectiva aleasă.

 

Produse
Articole similare
Cat de simplu e sa ai cel mai puternic sistem imunitar.
Un sistem imunitar scazut duce la boala. Ce duce la un sistem imunitar scazut? Toate cele de zi cu z...
Citeste
Zece sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă
Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unu...
Citeste
De ce plangem cand taiem ceapa?
Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa  - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul...
Citeste
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate
Odată cu pubertatea, băieților începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziolog...
Citeste
De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?
Fie ca vrem, fie ca nu, atunci cand stranutam „orbim” pentru cateva momente. Stranutul e...
Citeste
Cum va puteti bucura de iarna alaturi de cei mici?
Iarna inseamna bucuria primilor fulgi de zapada, a brumei, a mersului la sanius alaturi de parinti....
Citeste
Comandă