https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Rezolutii pentru sanatate

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 26 Jan. 2021
Rezolutii pentru sanatate


Rezoluțiile – de la cuvânt la faptă

Diana Amza, Psihoterapeut

 

Având în vedere perioada prin care trecem, cu restricții, frustrări și provocări la nivel psihologic și social, rezoluțiile orientate către sănătatea fizicӑ şi mintală pot contribui la capacitatea fiecăruia de a face față dificultăților și experimenta fericirea, împlinirea și sensul. Puteți lua în considerare, pentru început, două arii majore ale vieții: cea personală și cea socială.

  • Notați în două coloane obiectivele pentru fiecare arie a vieții. În prima coloană scrieți ce vă doriți, iar în a doua, de ce este acel lucru important. Astfel vă întăriți motivația și vă puteți mobiliza câteva luni mai târziu, când entuziasmul și avântul noilor decizii începe să scadă.

De la cuvânt la faptă

Rezoluțiile de început de an sunt propuneri personale ajustabile în funcție de priorități. Indiferent de scopurile pe care vi le stabiliți, iată câteva repere generale care vă pot ajuta în atingerea lor:

  1. Stabiliți scopuri clare. Înlocuiți generalul „Vreau să fiu mai bun” cu exemple clare, precum „Vreau să ascult cu atenție și să fac cel puțin o acțiune caritabilă”.
  2. Identificați obiceiurile care vă țin în loc și acționați pentru a le schimba treptat. De exemplu, vă propuneți să urmați un curs, dar televizorul vă ocupă tot timpul. Pentru a vă atinge scopul, este nevoie să vă reorganizați timpul.
  3. Comunicați cu persoane care au scopuri asemănătoare, pentru încurajare și suport reciproc. Spre exemplu, dacă vă decideți să vă lăsați de fumat, a vă face prieteni nefumători poate fi un real sprijin.
  4. Puneți rezoluțiile la vedere. Le puteți printa, scrie de mână sau desena. Important este ca dimineața, când vă treziți, să fie printre primele lucruri pe care le vedeți pentru a nu le uita și a vă inspira pe tot parcursul zilei.

Rezoluțiile de început de an ne ajută să recăpătăm și să exercitam controlul și puterea de decizie asupra vieții personale. Fără acestea - fără vise, scopuri, dorințe personale - ajungem să trăim povestea, visele și dorințele altora.

 

Stil de viaţӑ

Anca Stӑnilӑ, Sociolog

Stilul de viaţӑ reprezintӑ un cumul de principii, interese şi comportamente care ne ghideazӑ în viaţa de zi cu zi şi ne influenţeazӑ mare parte dintre decizii.

  • Urmӑriţi rezoluţii SMART: Specifice - pe câte o anumitӑ arie de îmbunӑtӑţit, Mӑsurabile – al cӑror progres poate fi cuantificat, Asignate - cu responsabili clari în realizarea şi urmӑrirea lor, Realiste - cât mai aproape de realitatea vieţii de zi cu zi, încadrate în Timp - cu stabilirea duratei de realizare.

Dacӑ locuiţi singur sau faceţi parte dintr-o familie adultӑ, obiectivele vor putea include paşii: 

  1. Voi avea o alimentaţie mai sӑnӑtoasӑ.

-       Faceți un plan flexibil de gătit, adaptat sezonului.

-       Cumpărați alimente din piațӑ. Veți susține producătorii locali, produsele vor fi mai proaspete, mai gustoase și mai pline cu vitamine. În plus, veţi proteja mediul!

-       Eliminaţi tentațiile nesănătoase din casӑ și înlocuiţi-le cu fructe proaspete şi uscate, miere, sâmburi şi nuci, bogate în nutrienţi esenţiali.

-       Mergeți la cumpărături după masӑ, veți evita cumpăratul impulsiv.

  1. Voi fi mai activ.

-       Stabiliţi un program de mişcare zilnic, sau o datӑ la 2 zile, de minimum 15-30 de minute, pentru o sӑptӑmânӑ, apoi încӑ una. Apoi pe câte o lunӑ. În acest moment, mişcarea va deveni o rutinӑ.

-       Încercaţi tipuri noi de exerciţii şi practicaţi ceea ce vӑ face plӑcere şi corespunde stӑrii de sӑnӑtate.

-       Motivaţia este temporarӑ. Oferiţi-vӑ mici recompense.

  1. Voi avea mai multӑ grijӑ de mine şi un echilibru între muncӑ și timp liber.

-       Stabiliți limite pe care sӑ nu le încălcați,

-       Faceţi un program al vizitelor periodice la medic şi urmaţi-l.

-       Practicați cel puțin o tehnicӑ de relaxare: respiraţie profundӑ, mindfulness, yoga, masaj.

-       Plecați în scurte excursii de 1-3 zile de tip wanderlust, care sӑ includă drumeții în naturӑ, vizitarea de locuri noi şi muzee.

Familiile cu copii se vor concentra pe paşi de urmat precum:

⁃ Alimentație sӑnӑtoasӑ: introduceţi gustӑrile nutritive şi atractive. Mențineți un program strict de mese în familie. 

⁃ Mișcare: practicați un sport în familie, mergeți împreunӑ în parc cel puțin 2 zile pe săptămânӑ, Învățați copiii sa meargă cu bicicleta, rolele sau patinele de gheaţӑ. Fiți un exemplu.

⁃ Echilibru şi timp petrecut împreunӑ: creați o rutinӑ în activitățile zilnice. Sentimentul de previzibilitate face totul mai clar şi mai ușor de gestionat pentru întreaga familie. 

⁃ Petreceți timp cu copiii în fiecare zi. Fiți prezenți atunci şi acolo, nu cu ochii şi mintea la telefon sau la muncӑ. Copiii simt.  

⁃ Plecați în mici excursii. Vӑ veți deconecta de la cotidian și veți avea ocazia sӑ învățați mai mult unii de la alții.

Un stil de viaţӑ sӑnӑtos poate deveni o rutinӑ incluzând acele obiective şi rezoluţii pe care vӑ doriţi sӑ le atingeţi.

Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități