https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente

24 Jul. 2014
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente

Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu pisica noastra. Va rog sa ii faceti o injectie, sa o adormiti fara durere." Veterinarul raspunde: "Cu placere, dar cum se va intoarce pisica singura acasa?" Ati ras? Pentru binele dvs. speram ca da, deoarece oamenii de stiinta au descoperit ca rasul imbunatateste functia plamanilor, alimenteaza creierul cu oxigen, intareste sistemul imunitar si reduce hormonul de stres.

Iata alte cateva exemple pentru numeroasele efecte pozitive ale rasului: prin ras, creste nivelul de imunoglobulina A din saliva si din intreaga regiune ORL. Anticorpii stopeaza astfel bacteriile si virusii care produc tusea, durerile de gat, racelile si gripa.

Oamenii de stiinta din cadrul universitatii Loma-Linda din California au descoperit ca in timpul rasului creste productia de anticorpi. Stanley Tan, endocrinolog explica: "toti acesti neuro-hormoni se comporta precum o orchestra, fiecare instrument canta o nota speciala. Rasul face intreaga orchestra mai melodica, mai armonioasa. Cu alte cuvinte: rasul stabileste un echilibru intre toate componentele sistemului imunitar."

Inclusiv rasul fara motiv sau cel deprins este eficient. Ilona Papousek, profesoara de neuropsihologie in cadrul Universitatii Graz a desfasurat un studiu cu pacienti care au suferit atacuri cerebrale si care timp de patru saptamani au practicat yoga prin ras, ajungand in cele din urma ca tensiunea arteriala masurata sa scada, in comparatie cu un alt grup care nu practica aceste exercitii. Medicul indian Madan Kataria a dezvoltat aceasta metoda yoga prin ras, numit si Hasya Yoga in anul 1995. Metoda combina anumite tehnici ale rasului voluntar, fara motiv cu exercitiile de respiratie Hatha-Yoga.

 

In centrul neurologic de terapie din Köln se compara efectele asupra pacientilor cu afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla, atacurile cerebrale sau Parkinson, cu pacientii care participa la terapia cu clovni.

Rasul ca terapie: rasul este benefic sanatatii

Rasul este adezivul social

 

Efectele pozitive ale rasului se datoreaza si componentelor sociale. "Rasul este un adeziv social", declara Carsten Niemitz din cadrul Universitatii din Berlin. Asadar, radem din politete atunci cand superiorul povesteste o gluma sau ascundem propriile defecte cu ajutorul autoironiei.

Apartenenta la un grup este decisiva. Astfel, membrii unui grup care calatoresc impreuna, dar care nu s-au cunoscut in prealabil, rad semnificativ mai mult in prima zi. In cadrul grupului se distinge asadar urmatoareaconcluzie: cei care rad impreuna, petrec mai mult timp impreuna, fiind pe aceeasi „lungime de unda”.

Capacitatea innascuta de a rade

Cercetatorul elvetian Willibald Ruch este convins ca abilitatea oamenilor de a rade este innascuta. Sunt persoane care nu reusesc sa rada nici dupa o doza de gaz ilariant. Alti cercetatori sunt de parere ca rasul nu poate fi invatat. Copiii rad in medie

Educatia si constrangerile sociale reduc frecventa rasului odata cu inaintarea in varsta. „Stiti de ce in anunturile matrimoniale, femeile amintesc intotdeauna ca sunt in cautarea unui barbat cu simtul umorului?” se intreaba expertul in ras.

Aceste crede ca raspunsul se afla in modelele comportamentale arhaice ale omului. Astfel, femeile sunt in cautarea unui barbat pentru ele si a unui tata pentru copii, un barbat care sa fie puternic, sanatos si pasnic. Doar asa va putea sa aiba grija de familie. "Un barbat care rade des si cu pofta, indeplineste aceasta conditie", declara Heiner Uber.

Rasul ca terapie

 

In America, rasul este folosit in scopuri terapeutice inca din anii 80 ai secolului trecut. In prezent, in multe tari europene se apeleaza la vizitele clovnilor in spitalele pentru copii, pentru a usura internarea acestora. Cu costumele colorate, cu jocurile si numerele de magie, clovni reusesc sa ii faca pe copii, dar si personalul si insotitorii, sa uite cateva momente de rutina zilnica, sa regaseasca speranta si alinare.

Vizitele personajelor haioase este o metoda la care se apeleaza si in caminele pentru persoanele in varsta. In special cei imobilizati la pat si cei cu dementa se bucura sincer de aceste vizite. Sunt din nou curiosi, bucurosi si gasesc forta necesara sa comunice din nou. Izolarea sociala este intrerupta pentru cateva momente.

Rasul ca terapie: cifre, date, curiozitati

 

Cifre, date, curiozitati despre ras

     
  • Stiinta care studiaza efectul rasului asupra corpului si a psihicului se numeste gelotologie (din grecul "gelos" – a rade).
  • Omul de stiinta american Paul Ekman a identificat 19 tipuri diferite de ras. Doar unul este autentic. Celelalte sunt folosite pentru adaptarea in societate. Spre exemplu rasul din politete si cel de mascare a nesigurantei.
  • Omul foloseste 80 de muschi pentru a rade.
  • Un minut de ras este la fel de benefic pentru sanatate ca si 10 minute de alergare sau 30 de minute de exercitii de relaxare.
  • Capacitatea omului de a rade este innascuta. Copiii pot rade de pana la 500 de ori pe zi. Educatia si constrangerile sociale reduc frecventa rasului odata cu inaintarea in varsta.

Comunități