https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Protecție solară: alegem filtru chimic sau mineral?

21 Jun. 2022
Protecție solară: alegem filtru chimic sau mineral?

Protejarea pielii de razele ultraviolete (UV) ale soarelui, cu scopul de a preveni fotoîmbătrânirea și a diminua riscul de cancer al pielii, trebuie să constituie o preocupare serioasă în sezonul cald. Ne putem proteja cu ajutorul hainelor, prin purtarea pălăriilor cu borul larg și a ochelarilor de soare, dar și prin evitarea expunerii în intervalul 11:00-16:00. De asemenea, este esențială utilizarea produselor de fotoprotecție cu SPF (sun protection factor) de minimum 30, persoanelor cu pielea deschisă la culoare, fiindu-le recomandate chiar valori superioare, reaplicate la fiecare 2 ore. 

Tehnologia utilizată pentru asigurarea protecției solare este reprezentată de două tipuri majore de filtre UV: filtre chimice și filtre minerale sau fizice. Ambele tipuri au beneficii și dezavantaje, iar alegerea celui mai potrivit tip de filtru solar vă aparține.

Protecție solară cu filtru chimic

Cele mai numeroase produse de fotoprotecţie sunt cele cu filtru chimic, bazat pe utilizarea de substanțe chimice cum ar fi Butyl Methoxydibenzoylmethane, Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate, Methyl Anthranilate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine. Acestea pătrund în piele, iar după 20 de minute de la aplicare, absorb razele solare ce ajung în contact cu epiderma.

Avantaje: nu necesită aplicarea în cantități mari, mențin aspectul natural al pielii și au o eficiență semnificativă. Formulele cu filtre multiple asigură protecție cu spectru larg, atât împotriva razelor UVA, cât și UVB, ambele fiind responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii. 

Dezavantaje: substanțele chimice pătrund în piele, putând provoca reacții alergice, iritații și chiar tulburări hormonale, iar o parte dintre ele pun în pericol biodiversitatea mărilor și oceanelor. Este motivul pentru care organizații de sănătate din întreaga lume au interzis anumite substanțe chimice, precum oxibenzona și octinoxatul. 

Protecție solară cu filtru mineral

Filtrele fizice de protecție solară sunt particule fine de minerale – dioxid de titan sau oxid de zinc – care se aplică și rămân pe suprafața pielii, având capacitatea de a reflecta radiațiile UV.

Avantaje: filtrele minerale nu sunt iritante, putând fi utilizate de persoanele cu piele sensibilă, predispusă la rozacee. Substanțele minerale nu pătrund în piele și protejează imediat împotriva radiațiilor UV.

Dezavantaje: soluția minerală rămâne adesea în strat mai gros pe piele decât soluția chimică cu același SPF. Prin urmare, acestea ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru pielea grasă. Unele soluții minerale pot lăsa însă urme albe pe piele.

Comunități