Alege farmacia

Primul ajutor: întepaturi de insecte

Primul ajutor: întepaturi de insecte

Ţânţarii, albinele, viespile, puricii, pӑduchii, cӑpuşele și pӑianjenii reprezintӑ categorii de insecte ce înţeapӑ, muşcӑ sau se fixeazӑ în piele. Acestea provoacӑ un disconfort ce poate fi de moment sau de duratӑ, asociat unor îngrijiri speciale.      

Simptome

În funcţie de insecta care a intrat în contact cu tegumentul afectat, acţiunea sa provoacӑ o umflӑturӑ sau tumefacţie roşiaticӑ, însoţitӑ de mâncӑrime, usturime sau arsurӑ localӑ, determinate de reacţia imunitarӑ asupra veninului introdus în sânge. În cazuri mai grave, o reacţie alergicӑ severӑ la aceastӑ substanţӑ se manifestӑ prin tumefacţii la nivelul gurii şi gâtului, dificultate în înghiţire şi respiraţie, wheezing, greaţӑ, ameţeli sau chiar leşin.  

Atenţie la muşcӑturile de cӑpuşe! Rӑmân fixate în piele şi pot transmite Boala Lyme. Aceasta se manifestӑ prin zona roşie extinsӑ, febrӑ, dureri de cap şi musculare, letargie, simptome ce pot apӑrea chiar şi dupӑ 4 sӑptӑmâni de la muşcăturӑ.

Primul ajutor

  1. În cazul înţepӑturilor de albinӑ, îndepӑrtaţi acul, prin rӑzuire. Niciodatӑ nu prindeţi acul între degete, pentru cӑ puteţi presa sӑculeţul cu venin şi introduce mai mult în piele. Cӑpuşele trebuie extrase, cu atenţie, prin prindere cu o pensetӑ la o distanţӑ foarte micӑ de piele, astfel încât sӑ nu rӑmânӑ bucӑţi din acestea în tegument.
  2. Nu vӑ scӑrpinaţi, pentru a nu împrӑştia substanţele patogene introduse de insectӑ odatӑ cu saliva sa. Spӑlaţi bine zona afectatӑ, cu apӑ şi sӑpun, de 2-3 ori pe zi, iar dacӑ înţepӑtura începe sӑ se infecteze, curӑţaţi cu soluţie dezinfectantӑ pe bazӑ de iod şi aplicaţi un antibiotic local.
  3. Reduceţi inflamaţiile, prin aplicarea de gheaţӑ uscatӑ sau tamponaţi zona afectatӑ cu comprese îmbibate în apӑ rece pe care aţi picurat ulei esențial de arbore de ceai sau de mentӑ. Nu aplicaţi ulei esenţial nediluat direct pe piele. Antiinflamatoarele locale sau orale, gelurile şi cremele pe bazӑ de antihistaminice pot ajuta, inclusiv în cazul copiilor. Întotdeauna respectaţi doza recomandatӑ de medic sau farmacist, ori menţionatӑ în prospect.
  4. Amelioraţi reacţiile alergice prin administrarea de antihistaminice orale sau topice. În cazul copiilor, urmaţi recomandarea medicului sau a farmacistului. Reacţiile alergice severe impun un consult medical de urgenţӑ, pentru a evita situaţiile ce pot pune în pericol viaţa celui afectat.   

Pentru a evita înţepӑturile de insecte, purtaţi haine lejere, pe cât posibil lungi, şosete, echipament de protecţie la grӑdinӑrit şi utilizaţi soluţii anti-înţepӑturi.

 

Produse
Articole similare
Cat de simplu e sa ai cel mai puternic sistem imunitar.
Un sistem imunitar scazut duce la boala. Ce duce la un sistem imunitar scazut? Toate cele de zi cu z...
Citeste
Zece sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă
Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unu...
Citeste
De ce plangem cand taiem ceapa?
Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa  - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul...
Citeste
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate
Odată cu pubertatea, băieților începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziolog...
Citeste
De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?
Fie ca vrem, fie ca nu, atunci cand stranutam „orbim” pentru cateva momente. Stranutul e...
Citeste
Cum va puteti bucura de iarna alaturi de cei mici?
Iarna inseamna bucuria primilor fulgi de zapada, a brumei, a mersului la sanius alaturi de parinti....
Citeste
Comandă