https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Practici culturale pentru o viață liniștită

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 29 Dec. 2023
Practici culturale pentru o viață liniștită

Menținerea bunăstării este o preocupare pe care o întâlnim din cele mai vechi timpuri, în fiecare cultură. Dar cum se poate realiza acest lucru? Răspunsurile diferă cultural, prin sistematizarea unor concepte care reflectă modul de a ajunge la o viață personală senină. Fără să fie singurele, vă prezentăm mai jos zece dintre aceste practici culturale pentru a vă inspira în dobândirea și menținerea unui echilibru în viaţa personală.

Practici pentru a gestiona energia pe timpul zilei.

  1. Morgenfrisk. Începeți-vă ziua cu energie! Morgenfrisk (daneză) se referă la cultivarea prospețimii matinale, prin activități precum: deconectarea de la internet și televizor cu două ore înainte de somn, culcarea mai devreme pentru un somn odihnitor, includerea unor practici liniștite (scriere în jurnal, lectură, meditație, socializare în familie), pregătirea hainelor și bagajelor pentru a doua zi, hidratarea la momentul trezirii.
  2. Desabafár. Aerisiți-vă creierul și emoțiile. Desabafár (portugheză) înseamnă a se aerisi și se referă la ventilarea emoțională prin intermediul mișcării sau comunicării, pentru a putea merge mai departe. Puteți, astfel, include mici pauze de aer curat în programul de muncă, mai ales atunci când atmosfera este încărcată sau când simțiți că emoțiile vă împiedică să vă concentrați.
  3. Socializați în pauza de cafea – prăjiturelele ajută! Fika (suedeză) se referă la a lua o pauză de cafea și prăjiturele. Chiar dacă sunteți la muncă, pauza vă ajută să vă refaceți energia, iar socializarea consolidează sentimentul de a aparține unei echipe.
  4. Voorpret. Cultivați bucuria anticipării unui eveniment dorit. Voorpret (olandeză) înseamnă, pre-distracție, și se referă la anticiparea cu bucurie a evenimentelor plăcute pe care le-ați programat sau pe care le sărbătoriți. În viața de zi cu zi, puteți planifica unele activități intermediare care au legătură cu evenimentul, proiectul sau persoana mult așteptată sau puteți scrie în jurnal.

Practici pentru a vă relaxa activ.

  1. Flânerie. Plimbați-vă pentru a vă desprinde de muncă! Tranziția de la mediul de lucru la cel de acasă poate fi dificilă, mai ales când vă preocupă numeroase probleme. Flânerie (franceză) se referă la plimbarea fără scop anume, în care doar priviți oamenii, clădirile și micile detalii ale orașului. Privind și ascultând, vă veți conecta la momentul prezent și vă veți relaxa, iar când veți ajunge acasă, vă veți putea conecta la familie fără povara gândurilor legate de muncă.
  2. Fredagsmys. Dedicați seara de vineri confortului, acasă. Fredagsmys (suedeză) înseamnă confortul de vineri și se referă la abordarea cât mai relaxată a ultimei zi de lucru din săptămână. Încetiniți ritmul, petreceți seara în familie sau în confortul spațiului personal, luați cina, urmăriți un serial sau invitați acasă un prieten.
  3. Domineguar. Faceți din duminică o zi dedicată relaxării! Timpul liber este de multe ori acaparat de obligații și muncă domestică, iar după un sfârșit de săptămână plin, există așteptarea de a începe ziua de luni cu energie și motivație. În fapt, ziua de luni este dificilă deoarece urmează unor zile dedicate relaxării, în care tocmai ea, relaxarea, a lipsit. Conceptul de domineguar (spaniolă), se referă la a face activități asociate acestei zile, însă nu se limitează la cele religioase. În general, termenul se referă la odihnă prin încetinirea ritmului. De exemplu, vă puteți plimba sau citi, puteți face activități artistice sau creative care vă regenerează forțele mai degrabă decât să vi le consume. În acest sens, privitul la televizor, jocurile pe tabletă sau platformele sociale consumă energia, timpul și obosesc nu doar ochii, ci și mintea, supraîncărcând-o cu informații.

Practici pentru a trăi conștient.

  1. Apramāda. Reflectați la comportamente și gânduri. Apramāda (sanscrită) înseamnă vigilență etică și se referă la atenția orientată trecut, spre gândurile avute în relație cu evenimentele trăite, pentru a menține ancora valorică. Aceasta este o practică reflexivă, prin care veți depista principiile după care vă ghidați, influențele care vă apasă, aspirațiile care vă animă.
  2. Samprajanya. Stabiliți-vă direcția! Samprajanya (sanscrită) se referă la orientarea coștientă către viitor. Astfel, conceptul implică stabilirea unui scop și la verificarea periodică a traseului pe care îl urmați pentru a-l atinge. Notați-vă speranțele pentru viitor, scrieți în jurnal despre valorile personale și pașii pe care îi faceți pentru a le exprima în viața dumneavoastră.
  3. Sādhanā. Cultivați un ritual zilnic. Termenul de sādhanā vine din sanscrită și înseamnă a te dărui unui scop, reflectând nu conținutul practicii, ci spiritul ei: constanța unui mic gest, pe care îl repetați zilnic și care vă umple de sens, concentrând în el intențiile cele mai înalte. Această practică nu se referă la ritualuri complexe, ci la gesturi simple dar semnificative în plan personal, care devin o ancoră, o sursă de liniștire și reamintire a scopului. Spre exemplu, din sādhanā poate face parte a aprinde zilnic candela, a privi răsăritul, a face o scurtă meditație. Începeți cu o practică simplă, care durează maximum un minut – puterea ei vine din repetiție, constanță și perseverență.
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități