Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mobbing – oricine ii poate cadea victima

29 Jun. 2015
Mobbing – oricine ii poate cadea victima

Viata profesionala este rareori scutita de conflicte. Insa nu toate conflictele intra in categoria "Mobbing" (trad. molestare), cu care aveam de-a face abia atunci cand atacurile se mentin cel putin o jumatate an si au loc cel putin o data pe saptamana. Excludere, nedreptatire, evaluare gresita din partea conducerii, iata cate exemple de mobbing. In functie de personalitatea fiecaruia, cei afectati incearca sa se adapteze, sa se apere sau sa depaseasca situatia. De cele mai multe ori actiunile victimei intensifica activitatea agresorului. Odata inceput, cercul vicios este greu de oprit. Simplul gand ca se urmareste discreditarea acestora, poate afecta echilibrul multor persoane. Fara a-si putea explica atacurile colegilor, cei afectati incep sa isi piarda increderea in sine.

Cu functioneaza mobbing-ul?

  • Refuzul de a vorbi. In timpul mobbing-ului, comunicarea se modifica: incepe raspandirea de zvonuri despre anumite persoane.
  • Atacuri la adresa infatisarii victimei, deoarece molestarea incepe prin inducerea unei stari de neincredere.
  • Manipularea sarcinilor de serviciu. Stabilirea de sarcini periculoase, fara rost sau care nu pot fi solutionate.

Efecte grave asupra sanatatii fizice si psihice 

Atacurile permanente asupra personalitatii cauzeaza instalarea unui stari de stres continuu. Victima se simte umilita de atacurile continue. Necesitatea sigurantei si a recunoasterii de sine sunt puse sub semnul intrebarii. Mai intai este compromisa increderea in sine, apoi chiar starea de sanatate.

Pentru inceput, atacurile de molestare au efecte sub forma tulburarilor psiho-somatice cum ar fi bolile de digestie, urmate cel mai adesea de tulburari de somn. Cei afectati se trezesc noaptea si nu mai reusesc sa adoarma din cauza gandurilor legate de locul de munca. In timpul zilei sunt obositi si au probleme de concentrare. Dispozitia este din ce in ce mai proasta, victimele se simt umilite si disperate. Multi dintre acestia sufera de depresie.

Cand apare mobbing-ul?

  • In special la inceputul carierei profesionale (pana la varsta de 25 de ani) si la sfarsitul ei (peste 55 de ani). Angajatii noi sunt cei mai expusi, deoarece se afla sub presiunea de adaptare la locul de munca, nu au nici un confident de incredere printre colegi.
  • Reducerea numarului de locuri de munca, somajul, concurenta pe piata muncii este din ce in ce mai acerba, astfel ca presiunea performantei este tot mai mare.
  • Structurile organizatorice rigide (ierarhii), conditii defectuoase de munca, climat neplacut de munca, toate acesta afecteaza viata profesionala.
  • Ambitia profesionala, lipsa increderii in sine, hipersensibilitatea sau reactiile exagerate, precum si problemele din afara locului de munca pot provoca actiunile de tip mobbing.

Reactionati din timp

Cel tarziu atunci cand apar tulburarile fizice, victima ar trebui sa se adreseze unui medic, eventual sa solicite un concediu medical pentru a medita in liniste asupra situatiei, fara presiune. Paleta este extinsa, de la medicamente care trateaza starile de anxietate la cele pentru tulburarile de somn si chiar terapie comportamentala.

Scopul acestor terapii este de a intari increderea in sine. Cei afectati nu ar trebui sa ezite si sa amane vizita la medic, sperand ca teroarea psihica sa inceteze de la sine. Este important si contactul cu alte persoane, care poate au trecut prin astfel de experiente. 

Cum putem preveni mobbing-ul?

  • Nu va lasati manevrati, incercati sa creati retele sociale cu colegii de munca.
  • Accentuarea sensibilitatii pentru ceilalti, recunoasterea propriilor probleme si conflicte si adresarea acestora. Intarirea propriului "Eu".
  • Adresarea imediata a problemelor si evitarea incercarii de solutionare pe cont propriu.
  • Contribuiti la detensionarea situatiei, pentru a nu cadea in capcana mobbing.
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1660 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități