https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Mișcarea învinge stresul, anxietatea şi depresia

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Oct. 2022
Mișcarea învinge stresul, anxietatea şi depresia

Mişcarea şi exerciţiul fizic au o multitudine de beneficii pentru organism, de la prevenirea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare şi până la susţinerea sistemului imunitar. Studiile clinice relevă informaţii consistente despre modul în care mişcarea contribuie la diminuarea stresului, anxietăţii şi depresiei, fiind integrată ca tratament complementar dedicat persoanelor care suferă de tulburări de anxietate.

Ce se întâmplă în corp când facem mişcare

Mecanismul prin care exerciţiul fizic acţionează în corp este unul complex, atât fiziologic, cât şi psihologic. Pe de o parte, activitatea fizică stimulează o gamă largă de procese neurogenice importante pentru buna funcționare a creierului, având un impact deosebit de puternic asupra funcționării hipocampului, responsabil pentru reglarea răspunsului la stres şi reducerea simptomelor de sindrom post-traumatic.

Exerciţiul fizic are proprietăți antiinflamatorii și poate avea un impact pozitiv asupra tratării depresiei şi anxietăţii prin medierea căilor inflamatorii. În plus, s-a demonstrat că activitatea fizică reglează sistemul endocanabinoid, mai precis neurotransmiţători precum anandamida, cu efecte anxiolitice prin reglarea dopaminei, ce are rol analgezic.

Sportul poate reduce sensibilitatea la anxietate producând răspunsuri fiziologice similare stărilor anxioase, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, dar fără sentimentul negativ asociat cu o astfel de excitare fiziologică. Sportul induce, de asemenea, sentimente de realizare și de stimă de sine care pot ajuta la optimizarea convingerilor şi a percepției faţă de sine.

Sport pentru o stare mentală mai bună

  1. Analizaţi barierele care vă împiedică să faceţi sport şi să aveţi o viaţă activă. Apoi, încercaţi să găsiţi soluţii pentru fiecare dintre ele, pe rând. 
  2. Stabiliţi obiective rezonabile, uşor de atins şi graduale, astfel încât sportul să nu devină o povară. Este o activitate care trebuie să vă susţină demersurile de a vă simţi mai bine.
  3. Identificaţi activitatea fizică preferată: de la mers sau yoga, până la exerciţii de forţă sau antrenamente cardio. Practicaţi ceea ce vă place; va fi mai uşor în stabilirea unei rutine şi în menţinerea acesteia.

Studiile demonstrează că relația dintre mişcare și anxietate se extinde la grupurile non-clinice, sugerând că activitatea fizică ar putea fi utilizată ca o abordare universală pentru prevenirea anxietății şi a altor afecțiuni, cum ar fi depresia. Este esenţial ca activitatea fizică să fie practicată constant, ca o rutină a vieţii cotidiene, pentru a avea efectul dorit.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități