Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Materiale care ne țin de cald iarna

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 28 Dec. 2023
Materiale care ne țin de cald iarna

Temperaturile scăzute, vremea înnorată şi umedă sau vântul mai puternic pot cauza disconfort termic, care poate duce la stări depresive, tendinţa spre sedentarism şi evitarea ieşirii în aer liber. Toate acestea pot fi depăşite dacă ştim ce tipuri de materiale să alegem pentru a ne putea bucura de iarnă, atât în spaţii închise, cât şi deschise. Pentru că nimic nu se compară cu o drumeţie la munte sau o plimbare în pas alert iarna, urmată de o supă caldă şi relaxare în haine călduroase.

Materiale termoizolante

Orice tip de material textil protejează de frig, fie că este din fibre naturale sau artificiale. Unele au, însă, o calitate termoizolantă mai bună, conferită de porozitate sau de grosime. Acestea sunt: lână, lână merinos, caşmir, puf şi chiar bumbac şi mătase (de origine naturală), polar, poliester, nylon (de origine artificială), dar şi catifea, ce poate fi produsă atât din fibre de bumbac sau mătase, cât şi din poliester sau amestec.   

Ce purtăm la interior sau direct pe piele

Cele mai bune materiale de purtat ca prim strat, indiferent de sezon, sunt cele naturale. Iarna, purtaţi un maiou sau o bluză de corp din lână merinos, care este mai moale şi mai fină decât lâna obişnuită. Adăugaţi un pulover din lână sau din mix de fibre naturale şi sintetice. Veţi realiza, astfel, un strat de aer cald între cele două materiale călduroase, care va fi suficient pentru a menţine temperatura constantă atunci când sunteţi în interior. La picioare vă puteţi încălzi cu papuci din lână, colanţi din lână merinos, şosete din bumbac şi lână şi pantaloni din bumbac gros sau amestec de fibre.

Materiale termoizolante pentru exterior

Regula de aur, în sezonul rece, este de a purta mai multe straturi de haine uşoare, din materiale de bună calitate, în special atunci când mergem în drumeţie sau petrecem mai mult timp în aer liber. Cele mai călduroase materiale de purtat la exterior sunt stofa de lână, puful şi vata din poliester, utilizată în pantalonii de zăpadă sau de schi şi în jachetele de iarnă. În funcţie de buget şi de preferinţele personale, puteţi alege materiale naturale sau artificiale pentru hainele de exterior. Urmăriţi ca acestea să aibă conţinut ridicat de fibre sau puf, să fie rezistente la vânt şi impermeabile, pentru protecţie optimă.    

Purtaţi întotdeauna mănuşi din lână, lână merinos, polar sau din piele căptuşită, pentru a menţine mâinile calde şi a împiedica deshidratarea şi crăparea epidermei. Căciula şi fularul sau eşarfa din lână, lână merinos sau amestec de fibre, ideal naturale, nu vor electriza părul sau provoca iritaţii ale pielii, prevenind pierderea de căldură de la nivelul scalpului şi gâtului. Ghetele căptuşite şi impermeabile sunt, de asemenea, esenţiale. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități