https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Legătura dintre om și univers - premiată cu Nobel în 2017

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 14 Jun. 2018
Legătura dintre om și univers -  premiată cu Nobel în 2017


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


Trei medici americaniau câștigat premiul Nobel pentru Medicină anul acesta pentru "mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian". 

Folosind ca model de organism musculițele de fructe, laureații Nobel de anul acesta au izolat o genă care controlează ritmul biologic zilnic.



Premiul Nobel pentru Medicină în anul 2017

 

Viața pe Pământ este adaptată mișcării de rotație a planetei noastre. De ani de zile știm că organismele vii, inclusiv cele umane, au un ceas biologic intern care le ajută să anticipeze și să se adapteze ritmului obișnuit al vieții de zi cu zi. Dar cum funcționează, de fapt, acest ceas? 

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au reușit să arunce o privire în interiorul ceasului nostru biologic și să-i descifreze mecanismele ascunse, fiind recompensați cu premiul Nobel.

Ceasul biologic este codificat în materialul genetic

Descoperirile cercetătorilor americani explică cum organismele vii își adaptează ritmul biologic, în așa fel încât să se sincronizeze cu mișcările Pământului”, se arată în comunicatul Comitetului Nobel. Cei trei laureați au arătat că o genă codifică o proteină care se acumulează în celule în timpul nopții şi este distrusă apoi în timpul zilei. Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun această „mașinărie”. Young a identificat chiar și o a doua genă care influențează ceasul interior al vietăților indiferent de regn.

Ce este ritmul circadian și cum ne influențează sănătatea?

Ritmul circadian desemnează orice proces biologic care înregistrează oscilații în decurs de 24 de ore. Mecanisme endogene ale organismelor vii le permit adaptarea la mediu, reprezentând deci o treaptă de evoluție. „Circadian” înseamnă în latină aproximativ o zi (circa – aproximativ, dies – zi) . Pe lângă ritmul circadian, de 24 de ore, mai există cicluri biologice săptămânale, lunare, anuale care constituie subiectul de studiu al cronobiologiei.

Ritmul biologic al omului este sincronizat cu mișcările Pământului

Descoperirile celor trei specialiști americani în domeniul genetic explică modul în care plantele, animalele și oamenii își adaptează bioritmul pentru a-l sincroniza cu rotația Pământului. Aceasta a fost motivația comisiei premiului Nobel din cadrul Institutului Karolinksa din Stockholm. Viața de pe Pământ este adaptată la rotațiile planetei, având astfel un bioritm (somn, veghe) adaptat zilei și nopții.

Stilul de viață modern nu ține cont de ceasul biologic

Hall, Rosbash și Young au reușit să deslușească doar o parte din misterul care învăluie ceasul nostru interior, care printre altele influențează nivelul hormonilor, tensiunea arterială, temperatura corporală și somnul. Somnul este decisiv pentru o funcționare normală a creierului și a bună funcționare a sistemului imunitar. Tulburările de somn sunt asociate cu depresiile, tulburările bipolare, afecțiunile neurologice, dar și cu bolile cardiovasculare și cancerul.

Descoperirile acestor cercetători ar putea fi de folos în prevenția și tratarea multor afecțiuni. Este timpul ca omul modern să se întoarcă, conform cercetării științifice moderne la vechiul indemn biblic: 

"Ieși-va omul la lucrul său şi la lucrarea sa până seara."(Psalmi,103).



 

 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități