Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Lavanda – beneficii

31 May. 2017
Lavanda  – beneficii

Florile de lavandă au diverse întrebuințări și beneficii atât la nivel intern, cât și extern. Datorită efectului lor calmant, pot fi folosite cu succes împotriva stărilor nervoase ușoare, a stărilor de neliniște, anxietate, a tulburărilor de somn și a insomniilor.

Lavanda este benefică și pentru calmarea sugarilor și a bebelușilor.

Un alt domeniu important de aplicare este cel al afecțiunilor gastro-intestinale. Florile de lavandă acționează în special în cazul afecțiunilor localizate în abdomenul superior, cum ar fi dispepsia, problemele de digestie, balonările, afecțiunile intestinale pe fond nervos și sindromul Roemheld. Acest termen se referă, în general, la acele tulburări care sunt provocate de o acumulare exagerată de gaze în intestin sau în stomac după consumarea anumitor preparate care provoacă balonarea.

Folosită extern, lavanda are un efect pozitiv în cazul tulburărilor sistemului circulator. În mod tradițional, uleiul de lavandă este potrivit pentru băi, pentru îmbunătățirea stării generale în situațiile de epuizare și pentru combaterea stărilor de oboseală.

Lavanda se regăsește frecvent în preparatele pentru băile de relaxare și în pernele speciale pentru combaterea tulburărilor de somn. Lavanda este folosită încă din secolul al 16-lea ca remediu natural pentru întărirea sistemului nervos, sub formă de calmant și împotriva crampelor.

În medicina populară din prezent, planta este folosită și ca remediu pentru afecțiunile de stomac, pentru calmarea balonărilor, ca diuretic și pentru tratarea rănilor. În aromaterapie, uleiul de lavandă este apreciat pentru calitățile de relaxant. Spre exemplu, moașele îl folosesc pentru relaxarea mamelor în timpul travaliului. În homeopatie, lavanda este folosită mai rar, respectiv prin folosirea florilor proaspete de lavandă în tratarea problemelor sistemului nervos central. Un alt mod popular de utilizare este sub formă de ceai de lavandă care se obține din infuzarea florilor sale în apă fierbinte și are multiple beneficii pentru sănătate. Florile uscate de lavandă sunt folosite în tratamentul antroposofic.

Florile de lavandă conțin cel puțin 1,5 % ulei eteric. Elementele principale care alcătuiesc uleiul eteric al lavandei sunt monoterpene linalilacetat și linalool, camfor și cineol, acid rozmarinic, flavonoide, triterpenen și fitosterolen.

Indicații pentru folosirea lavandei

Stări de neliniște, tulburări de somn, insomnii, nervozitate, dureri de stomac, dureri localizate în abdomenul superior, flatulență, balonare, sindrom Roehmheld, afecțiuni gastro-intestinale, tulburări de digestie, probleme ale sistemului circulator.

Uleiul de lavandă a dovedit că are efecte antibacteriene, antiinflamatorii și calmante. 

În prezent nu se cunosc efecte secundare ale administrării de lavandă.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1660 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități