Alege farmacia

Lavanda – beneficii

Lavanda  – beneficii Florile de lavanda au diverse intrebuintari, atat intern cat si extern. Datorita efectului lor calmant, pot fi folosite cu succes impotriva starilor nervoase usoare, a starilor de neliniste, anxietate, a tulburarilor de somn si a insomniilor.

Lavanda este benefica si pentru calmarea sugarilor si a bebelusilor.

Un alt domeniu important de aplicare este cel al afectiunilor gastro-intestinale. Florile de lavanda actioneaza in special in cazul afectiunilor localizate in abdomenul superior, cum ar fi exemplu dispepsia, problemele de digestie, balonarile, afectiunile intestinale pe fond nervos si sindromul Roemheld. Acest termen se refera, in general, la acele tulburari care sunt provocate de o acumulare exagerata de gaze in intestin sau in stomac dupa consumarea anumitor preparate care provoaca balonarea.

Folosita extern, lavanda are un efect pozitiv in cazul tulburarilor sistemului circulator. In mod traditional, uleiul de lavanda este potrivit pentru bai, pentru imbunatatirea starii generale in situatiile de epuizare si pentru combaterea starilor de oboseala.

Lavanda se regaseste frecvent in preparatele pentru baile de relaxare si in pernele speciale pentru combaterea tulburarilor de somn. Lavanda este folosita inca din secolul al 16-lea ca remediu natural pentru intarirea sistemului nervos, sub forma de calmant si impotriva crampelor.

In medicina populara din prezent, planta este folosit si ca remediu pentru afectiunile de stomac, pentru calmarea balonarilor, ca diuretic si pentru tratarea ranilor. In aromaterapie, uleiul de lavanda este apreciat pentru calitatile de relaxant. Spre exemplu moasele il folosesc pentru relaxarea mamelor in timpul travaliului. In homeopatie lavanda este folosita mai rar, respectiv prin folosirea florilor proaspete de lavanda in tratarea problemelor sistemului nervos central. Florile uscate de lavanda sunt folosite in tratamentul antroposofic..

Florile de lavanda contin cel putin 1,5 % ulei eteric. Elementele principale care alcatuiesc uleiul eteric al lavandei sunt monoterpene linalilacetat si linalool, camfor si cineol, acid rozmarinic, flavonoide, triterpenen si fitosterolen.

Indicatii pentru folosirea lavandei

Stari de neliniste, tulburari de somn, insomnii, nervozitate, dureri de stomac, dureri localizate in abdomenul superior, flatulenta, balonare, sindrom Roehmheld, afectiuni gastro-intestinale, tulburari de digestie, probleme ale sistemului circulator.
Uleiul de lavanda a dovedit ca are efecte antibacteriene, antiinflamatorii si calmante.
In prezent nu se cunosc efecte secundare ale administrarii de lavanda.
Produse
Articole similare
Farmacia homeopata din casa noastra
Homeopatia, respectiv tratamentul fara o substanta activa dovedita atrage scepticismul majoritatii p...
Citeste
Ginkgo ajuta impotriva tulburarilor de concentrare
Arborele imens de Ginkgo , cu frunzele cu nervuri si forma de evantai apartine celor mai vechi speci...
Citeste
Efectele curative ale leurdei
Leurda, planta aromatica, se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in ultimii ani. Planta p...
Citeste
Iedera și efectele sale benefice organismului
Iedera (Hedera helix) este folosită – în special sub formă de calmant al durerilor – încă din antich...
Citeste
Plante medicinale pentru o piele sănătoasă
Cresc într-adins la marginea potecilor, în păduri și poieni, sunt mici și ușor de trecut cu vederea....
Citeste
Sunatoarea: remediul natural impotriva indispozitiei
Tot mai multe persoane simt ca nu pot face fata solicitarilor profesionale si personale. Nervozitate...
Citeste
Comandă