Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Ierburi şi condimente antiinflamatorii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 09 Nov. 2023
Ierburi şi condimente antiinflamatorii

Inflamaţia este o parte din răspunsul imun şi constituie prima etapă în vindecare a infecţiilor sau a traumatismelor. Atunci când sistemul imunitar reacţionează exagerat faţă de propriile celule, se poate instala inflamaţia cronică, responsabilă pentru o serie de boli, inclusiv demenţă, diabet şi cancer. Dieta joacă un rol important în controlul inflamaţiei cronice - anumite alimente, condimente şi mirodenii au un efect antiinflamator confirmat ştiinţific.

Ghimbir – conţine peste 100 de compuşi cu beneficii pentru sănătate. Studiile realizate cu participanţi care luau suplimente din extract de ghimbir au demonstrat capacitatea acestuia de a reduce markeri inflamatori responsabili pentru osteoartrită, cancer şi alte boli. Ghimbirul poate fi consumat ca atare, în ceaiuri şi cereale cu iaurt, uscat sau pudră în diferite tipuri de alimente, precum şi sub formă de suplimente alimentare.

Turmeric (rădacină) – conţine peste 300 de compuşi, dintre care curcuminul (sau curcuma) este cel mai studiat. Curcuminul are un efect antioxidant şi antiinflamator, extrem de benefic în prevenţia cancerului şi a bolilor degenerative: demenţă, Alzheimer. De asemenea, suplimentarea de curcumin la persoanele cu osteoartrită a oferit o ameliorare a durerii similară cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Absorbţia optimă a curcuminului se poate obţine în combinaţie cu piperina din piperul negru.

Piper negru – esenţial în bucătăria lumii, conţine piperină, un compus bioactiv care ajută la ameliorarea senzaţiei de greaţă, a durerilor de cap și a digestiei lente, având şi proprietăți antiinflamatorii. Asociat turmericului, creşte rata de absorbţie a curcumei în sânge, cu efecte benefice antioxidante, antiiflamatorii şi de reducere a durerii.

Cardamom – condiment specific zonei sud-asiatice, utilizat atât în preparatele sărate, cât şi dulci, pentru aroma sa inedită. Extractul de cardamom poate reduce markerii inflamatori şi creşte statusul antioxidant cu până la 90%, având un rol important în prevenţia diabetului şi a bolii ficatului gras non-alcoolic.  

Rozmarin – plantă aromatică, originară din zona mediteraneană, conţine acid rozmarinic şi carnosic, doi polifenoli puternic antioxidanţi. Consumul de ceai din rozmarin proaspăt poate reduce simptomele rinitei alergice, durerea şi rigiditatea articulară care însoţesc osteoartrita.

Scorţişoara – apreciată de mii de ani în gastronomie, are si valenţe antioxidante şi antiiflamatorii, conferite de polifenoli. Trebuie consumată cu moderaţie, în special cea de tip Cassia (din China), ce conţine cumarin, un compus ce poate deveni hepatotoxic, în cantităţi mult mai mari decât tipul Ceylon (din India).

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități