Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ghimbirul

10 Mar. 2017
Ghimbirul

Ghimbirul este folosit  in special pentru tratarea problemelor de digestie precum balonarea si senzatia de satietate, dar si pentru stimularea apetitului scazut. De asemenea, ghimbirul poate alina si simptomele kinetozei (raul de miscare), precum ameteala, durerile de cap, greata si varsaturile. Ghimbirul influenteaza si sistemul neros central, prin blocarea anumitor receptori care reactioneaza la serotonina, ghimbirul reduce starile de greata.

 

Consumul de ghimbir reduce in intensitate simptomele asociate problemelor gastro-intestinale. In mod traditional, radacina ghimbirului este folosita pentru stimularea digestiei. In China, de exemplu, ghimbirul este folosit in tratarea febrei, a tusei, a starilor de greata, a durerilor de stomac si a diareii. In prezent, planta de ghimbir este folosita in medicina traditionala si pentru tratarea anumitor forme de gastrita (inflamarea mucoasei stomacului), a problemelor digestive si a apetitului scazut, asa cum am amintit deja.

 

Dat fiind faptul ca ghimbirul incalzeste din interior, este folosit cu succes si pentru tratarea racelilor. Domeniul principal in care gaseste aplicare este cel al condimentarii preparatelor si bauturilor.

Folosirea homeopata a ghimbirului corespunde abordarii clasice. Si aici, ghimbirul este folosit pentru tratarea problemelor stomacale, de digestie si a balonarilor. In plus, homeopatia apeleaza la ghimbir si pentru tratarea astmului bronhic si a retentiei urinare.

 

Continut

Radacina de ghimbir contine 1,5-3% ulei eteric cu substante precum geranial, neral si zingiberol. Compozitia exacta a uleiului eteric este influentata, printre altele, de originea si de tipul de ghimbir. Alte substante active importante care se regasesc in ghimbir: gingerole (anti-inflamator) si shogaole. Gustul specific al ghimbirului se datoreaza in special continutului de gingerol.

 

Indicatii

Impotriva problemelor digestive, a balonarilor, a senzatiei de satietate, a diareii, a durerilor de stomac, a apetitului scazut, a raului de miscare, a raului de altitudine, a varsaturilor, a ametelilor, gastritei

Cea mai raspandita forma pentru consumul de ghimbir in scop terapeutic este ceaiul. Pentru aceasta, ghimbirul este disponibil si in pliculete speciale de ceai, simplu sau in amestec cu alte plante. De asemenea, ghimbirul uscat poate fi achizitionat si sub forma de pulbere, in numeroase preparate combinate sub forma de sucuri, bomboane, picaturi, creme. Doza zilnica recomandata este de 2-4 grame de pulbere de ghimbir uscat.

Pentru tratare greturilor din timpul sarcinii cu ghimbir, este indicat sa consultati medicul, deoarece pana in prezent nu exista studii care sa ateste efectul acestuia asupra fatului. In cazul calculilor biliari, consumul de ghimbir se recomanda numai dupa consultarea medicului curant. In cazul administrarii pe termen indelungat sau in cazul unei doze marI, ghimbirul poate influenta capacitatea de coagulare a sangelui si tensiunea arteriala, si in acelasi timp nivelul glicemiei din sange (scadere). Din acest motiv, se recomanda atentie sporita persoanelor diabetice care se afla sub tratament cu medicamente pentru subtierea sangelui, cat si persoanelor cu hipertensiune.

 

Condimentele care se regasesc in ghimbir actioneaza asupra receptorilor termici ai mucoasei cavitatii bucale, fapt ce stimuleaza productia de saliva si de suc gastric. In mod indirect, prin acestea sunt stimulate si alte mecanisme precum secretia de bila.

In prezent nu se cunosc efecte secundare ale ghimbirului.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități