https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Gazul metan - poluantul casei noastre

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Oct. 2023
Gazul metan - poluantul casei noastre

Gătitul cu ajutorul combustibililor fosili poate polua aerul din bucătărie şi din casă. Aprinderea şi arderea gazului metan, şi cu atât mai mult a GPL, cărbunelui şi lemnului pentru a găti, produc poluanți atmosferici nocivi, cum ar fi particule fine (PM) și oxizi de azot, care pot irita plămânii şi crește riscul de astm, cancer pulmonar și boli de inimă. Copiii, vârstnicii, femeile gravide și cei cu afecțiuni de sănătate preexistente sunt mai vulnerabili la poluarea rezultată.

Măsuri de protecţie împotriva poluării din timpul gătitului

Gradul de poluare din interiorul casei depinde de tipul de combustibil utilizat, dar şi de măsurile de prevenţie care se iau în timpul gătitului. Curentul electric nu expune participanţii la gătit la niciun pericol, dar până la schimbarea plitei, cu una electrică, iată cum vă puteţi proteja împotriva poluării produse de arderea combustibililor fosili:

  1. Aerisiţi. Menţineţi un geam deschis în timp ce gătiţi. Preferabil, pentru o bună circulaţie a aerului, încercaţi deschiderea atât a unui geam, cât şi a unei uşi.
  2. Porniţi hota. Dacă bucătăria este echipată cu hotă, gătiţi cu hota pornită. Aceasta poate absorbi atât mirosurile neplăcute şi aburul din timpul gătitului, cât şi particulele polunate.
  3. Gătiţi pe arzătoarele dinspre perete. Veţi menţine o distanță mai mare fată de sursa de poluare, iar hota este mai eficientă raportat la acestea.
  4. Utilizaţi electrocasnice pentru a reduce timpul e ardere al combustibililor fosili. Tot electrocasnicele vă vor ajuta în prepararea nepoluantă a alimentelor: toaster, ceainic electric, slow cooker, air frier.
  5. Prăjiţi mai puţin: prăjitul alimentelor nu este recomandat, atât din considerente nutriţionale, cât şi al nivelului de poluare, întrucât se emit mai multe particule poluante decât prin alte metode de preparare (fiert, gătit la abur, copt). Prăjitul poate contribui cu mai mult de jumătate din emisiile totale în timpul gătirii.
  6. Reduceţi timpul petrecut în bucătărie, la gătit. Alegeţi reţete care necesită un timp minim de preparare a ingredientelor şi care se pot fierbe sau coace, mai departe, fără aportul dumneavoastră. Preparatele vegetariene sunt, în general, mai uşor şi mai rapid de gătit. În plus, sunt mai sănătoase.
  7. Reduceţi numărul de persoane care stau în bucătărie în timpul gătitului. Dacă un singur membru al familiei este responsabil cu pregătirea mesei, celelalte persoane, în special cele din grupurile vulnerabile, pot sta în altă încăpere.
  8. Dacă este posibil încercaţi să treceţi de la plita şi cuptorul pe gaz, la unele electrice. Plita cu inducţie nu produce poluare atmosferică şi nici nu prezintă riscuri de ardere atât de mari ca plita pe gaz.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități