https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Fructele se mananca, nu se beau

26 Jan. 2021
Fructele se mananca, nu se beau

Fructele reprezintă una din sursele majore de fibre, minerale și vitamine la care oamenii au acces, iar pentru a consuma o cantitate mai mare, sau pentru varietatea gustului, mulți apelează la sucuri naturale, obținute prin stoarcerea acestora și eliminarea cojii, pulpei și fibrelor.

Atenţie la zahӑr!

Studiile arată faptul că sucul de fructe este mai puțin recomandabil decât consumul fructelor întregi. Argumentele țin de cantitatea foarte redusă de fibre pe care sucul o mai păstrează, dar și de impactul asupra metabolismului. În urma consumului de suc de fructe, nivelul de zahăr în sânge crește brusc, ceea ce afectează și nivelul de insulină. Atunci când beți zilnic suc de fructe, chiar și preparat acasă, șansele de a dezvolta diabet cresc cu 21%, procent care crește la rândul său având în vedere că și în restul alimentației sunt deseori incluse alte alimente care cresc aportul de zaharuri în sânge.

Fibrele - esenţiale

Statistica se schimbă atunci când fructele sunt consumate întregi, riscul de a dezvolta diabet scăzând cu 23%. Fibrele solubile și insolubile din fructe temporizează absorbția zaharurilor în sânge și susțin procesul digestiv, favorizând printre altele și un scaun regulat. Prezența fibrelor în alimentație conduce la senzația de sațietate, astfel încât persoana este mai puțin tentată să apeleze la alte gustări, fapt ce duce la un control mai bun al greutății corporale.

O variantă de compromis între fructul întreg și sucul de fructe este smoothie-ul, acesta conținând mai multe fibre decât sucul de fructe. Chiar și în acest caz, atunci când îl procurați din comerț, acesta poate conține zaharuri din iaurturi sau siropuri sau o cantitate prea mare de fructe dulci (trei banane în loc de jumătate, per porție). Din această perspectivă, pregătirea unui smoothie acasă vă permite un mai bun control asupra cantităților și calității produsului.

Regula moderației

Consumat din când în când, smoothie-ul poate înlocui aportul de vitamine atunci când aveți o zi aglomerată și nu găsiți timp pentru a vă bucura liniștit de o masă adecvată, însă este bine de știut faptul că cele mai mari beneficii le aveți atunci când consumați fructele întregi.

Persoanele sănătoase pot consuma cu moderație sucuri de fructe, iar cele care suferă deja de diabet trebuie să îl evite și să respecte indicațiile medicului. Dacă preferați totuși sucul de fructe din comerț, citiți eticheta pentru a verifica adaosul de îndulcitori. În cazul în care suferiți de alte probleme de sănătate, precum gastrită sau ulcer, evitați sucurile din fructe acide, precum cele din citrice sau din roșii.

Comunități