Alege farmacia

Endometrioza: simptome, diagnostic și tratament

Endometrioza: simptome, diagnostic și tratament

Ce este endometrioza? 

Endometrioza reprezintă o afecțiune benignă a uterului, care constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereții interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării și chiar la creier. Cauza endometriozei nu a fost stabilită cu exactitate, și reprezintă una din cauzele infertilității. Endometrioza este cea de-a doua boală a uterului ca frecvență. Diagnosticarea este dificilă, deoarece simptomele sunt deseori considerate a fi simptome ale menstruației.

Tabloul clinic poate fi foarte amplu și nespecific, motiv pentru care diagnosticarea întârzie uneori. Amploarea simptomelor nu depinde în mod obligatoriu de gravitatea endometriozei. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome:

  • Dureri abdominale și dureri de spate care uneori pot iradia și în picioare. Dureri asociate cu activitatea sexuală, dureri asociate cu controalele ginecologice
  • Sângerări menstruale puternice și neregulate
  • Crampe vezicale și intestinale, dureri în timpul micțiunii și defecației
  • Sângerări ciclice vezicale și intestinale, tuse ciclică
  • Infertilitate

Un aspect tipic al endometriozei este intensitatea ciclică a simptomelor care crește și apoi scade. Punctul maxim se înregistrează la 1-3 zile înainte de începerea sângerării și scad odată cu înaintarea menstruației. În funcție de localizare, simptomele se pot manifesta foarte necaracteristic sau pot apărea în mod permanent.

Cum este stabilit diagnosticul?

Medicul va stabili mai întâi istoricul medical al pacientei pentru a determina simptomele. Odată cu controlul ginecologic de palpare pot fi observate eventualele formațiuni prezente în vagin. Adesea, acest control este urmat de o ecografie. În funcție de rezultate, pot fi recomandate și alte controale, cum ar fi rezonanța magnetică. Pentru o diagnosticare clară este nevoie de o biopsie a țesutului, care poate fi realizată numai printr-o laparoscopie.

Ce tratamente există?

În cazul endometriozei care nu este însoțită de durere și care nu prezintă semne de avansare, tratamentul poate fi chiar omis. Însă, în general, se optează pentru începerea cât mai devreme a tratamentului pentru evitarea disconfortului. Tratamentul diferă în funcție de localizare, de vârsta pacientei și de dorința sau nu de a avea copii. În principiu, există posibilități de tratament medicamentos și chirurgical, care pot fi aplicate separat sau pot fi combinate.

Medicamente

Diferiți hormoni pot întrerupe sau pot reduce ciclul menstrual și ovulația, pentru a evita formarea de membrană mucoasă în uter. Astfel țesutul endometrului se oprește din dezvoltare și avansare. Un criteriu pentru selectarea acestor preparate constă în evaluarea efectelor secundare, deoarece de multe ori acestea nu pot fi trecute cu vederea. Tratamentul hormonal este folosit în cazurile mai puțin grave de endometrioză, cu dezavantajul ca după încheierea tratamentului, țesutul endometrului își va relua dezvoltarea. De cele mai multe ori, acest tratament hormonal este combinat cu intervenția chirurgicală. Tratamentul medicamentos presupune și medicamente analgezice însă doar pe termen scurt, fără a trata cauzele durerii.

Tratamentul chirurgical și combinat

În cazul endometriozei avansate sau a unei infertilități condiționată de endometrioză, tratamentul chirurgical este de cele mai multe ori pe primul plan. Țesutul endometrului este tratat cu laser și îndepărtat. De cele mai multe ori este suficientă o intervenție laparoscopică, fără a fi necesară o secțiune abdominală. De regulă, intervenția chirurgicală este urmată de 3-6 luni de tratament hormonal. Cele mai bune rezultate se obțin în urma unor astfel de terapii combinate, iar infertilitatea provocată de endometrioză este depășită în marea majoritate a cazurilor. Reapariția endometriozei nu poate fi însă exclusă. În plus, după o sarcină intensitatea endometriozei scade în cele mai multe din cazuri.

Prevenirea endometriozei

Potrivit studiilor disponibile în prezent, prevenirea endometriozei nu este posibilă, însă pacientele pot contribui la o diagnosticare cât mai timpurie a acesteia, îmbunătățind semnificativ șansele de vindecare. Femeile care se confruntă cu dureri menstruale ar trebui să se adreseze din timp medicului ginecolog, în ciuda opiniei populare potrivit căreia ciclul menstrual trebuie să fie însoțit de dureri!

Produse
Articole similare
Administrarea corectă a antibioticelor
Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva...
Citeste
FEMEIA- sanatate si frumusete la toate varstele
Hormonii femini se numesc hormoni estrogeni si sunt produsi de ovare. Sunt responsabili pentru dezvo...
Citeste
Tulburarile menstruale in adolescenta
Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului intre perioada copilariei si varsta adulta. Debut...
Citeste
Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este întotdeauna o măsură suficientă. Prin practicarea regulat...
Citeste
Rinichii sunt filtrul natural al organismului
Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produș...
Citeste
Actualități pentru utilizarea în siguranță a paracetamolului
Administrarea de paracetamol în sarcină poate determina tulburări de comportament la copii- sug...
Citeste
Comandă